Netmanager: Kamer moet zich niet met soapserie bemoeien

De actrices Jasmine Sendar en Sarah Chronis in een scÿne uit de soapserie Onderweg Naar Morgen. (KIPPA)

Het schrappen van de soapserie ’Onderweg Naar Morgen’ wordt ook in de politiek besproken. Het CDA en de Publieke Omroep staan tegenover elkaar. De Kamer mag zich hier niet mee bemoeien, vindt netmanager Roek Lips.

Netmanager Roek Lips van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is boos. De baas van Nederland 3 vindt dat Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) zich met zijn lobby voor de soapserie ‘Onderweg Naar Morgen’ (ONM) onterecht bemoeit met de inhoud van de televisieprogrammering.

„De NPO is verantwoordelijk voor de programmering. Het is niet aan Atsma om de publieke omroep via de minister te dwingen om een programma te behouden of te schrappen”, zegt Lips.

Vrijdag stelde Atsma in Trouw dat hij ONM op de buis wil houden, en dat beslissingen om een programma te schrappen niet mogen afhangen van de grillen van een ‘machtige’ man in Hilversum. Daarover stelt hij vandaag in de Kamer vragen aan minister Plasterk (PvdA, media).

Dat schoot Lips in het verkeerde keelgat. Want, zegt hij, het besluit om ONM uit het publieke bestel te schrappen is niet lichtzinnig genomen. „Er zijn verschillende partijen bij betrokken, zoals de omroep en de producent zelf. Al anderhalf jaar geleden zijn wij gaan praten met omroep BNN en producent Endemol. We stelden toen dat het niet goed gaat met de serie. Toen spraken we af dat zij een reddingsplan zouden maken. BNN en Endemol deden hun best, maar ondanks alle inspanningen zakte de serie steeds verder weg.”

Lips vertelt dat er al een aantal jaren een negatieve trend is bij de soapserie. „In het begin had de serie nog 700.000 kijkers en nu is dat 360.000 kijkers. Slechts twaalf procent (46.000 kijkers) bestaat uit de groep 13 tot 19-jarigen. De helft van de ONM-kijkers is 50-plus. We kijken ook naar de impact van de serie. Wij zijn ervan overtuigd dat we meer impact kunnen hebben met nieuw kwaliteitsdrama.”

Volgens Lips beoordeelt een heel team van experts de programmering: kijkcijferspecialisten, de schemacoördinator die bekijkt hoe de uren op het net worden verdeeld, marketingmensen, het managementteam van netmanagers en de televisiedirecteur. „Het is geen gril van een machtige meneer in Hilversum. Ik begrijp dat de acteurs uit de serie die op straat komen te staan boos zijn, maar het hoort erbij dat ik soms impopulaire beslissingen moet nemen.”

Lips stelt dat het schrappen van ONM de eerste is in een reeks van ingrijpende beslissingen bij de publieke omroep. „Als BNN of wellicht Powned met een jongerenactualiteitenprogramma komt, zal iets anders in de programmering moeten sneuvelen. Bijvoorbeeld bij de actualiteitenprogramma’s op een van de drie zenders. We hebben maar beperkt geld en tijd per dag en er komen mogelijk twee nieuwe omroepen bij, Powned en Wakker Nederland. Llink gaat er misschien af en BNN en Max zullen groeien.

„Bovendien moeten we kijken naar het profiel van het net, zoals Nederland 3 op een jonger publiek is gericht. We zijn nu bezig die puzzel in elkaar te zetten en daar paste ONM niet meer in.”

ONM kost 7 miljoen euro. Nu die serie verdwijnt, komt er ruimte en geld beschikbaar voor andere dramaseries op Nederland 3, aldus Lips. Hij voert daar nu gesprekken over met verschillende partijen.

En Atsma? „Die nodig ik uit om stage bij ons te komen lopen en te zien hoe wij werken. Uit de manier waarop hij met ONM bezig is, blijkt dat hij niet weet hoe het werkt. Hij staat met zijn rug naar de toekomst.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden