Netflix hoeft nog niet bang te worden van YouTube Red

null Beeld reuters
Beeld reuters

Even twintig seconden wachten voordat dat leuke filmpje over spelende kittens bekeken kan worden. Veel mensen ergerden zich kapot aan de oneindige advertenties die YouTube voor de filmpjes plakte. Maar dat is met YouTube Red verleden tijd. Vijf vragen over de nieuwe betaalmuur van YouTube.

Wat verandert er als ik YouTube wil kijken?

Eigenlijk verandert er niks. Er is gewoon een extra optie bijgekomen voor YouTube-kijkers. YouTube Red, zoals de optie gaat heten, zal filmpjes zonder advertenties laten zien. Reclames zijn een dagelijkse ergernis voor YouTube-kijkers; zelfs als je een adblocker geïnstalleerd hebt, ontkom je er niet aan. Dat is nu dus voorbij met YouTube Red.

Wat gaat YouTube Red voor extra's bieden?

Het belangrijkste is dat YouTube-filmpjes bekeken kunnen worden zonder dat er advertenties tussendoor komen. Met YouTube Red begint een filmpje meteen en zijn er geen tussentijdse onderbrekingen.

Daarnaast maakt een muziekapp onderdeel uit van YouTube Red: YouTube Music. Daarmee kun je op je smartphone ook op de achtergrond muziek afspelen. Vroeger moest je daarvoor YouTube geopend houden. Het is bovendien mogelijk om de muziekvideo's op je smartphone te downloaden.

Met YouTube Red zijn ook nieuwe shows te bekijken. Het gaat vooral om realityshows met grote YouTube-persoonlijkheden in de hoofdrol. Wat iedereen al gewend is van de zogenaamde vloggers, zullen nu geen filmpjes van een paar minuten zijn, maar volledige films of series van meerdere afleveringen. Vaak geschoten of geregisseerd door bekenden uit de film- en seriewereld.

Heb ik nu nog wel Netflix nodig?

Veel media zien YouTube Red als een nieuwe concurrent van Netflix. Maar eigenlijk vult YouTube Red precies het gat dat Netflix open liet. YouTube gaat zich vooral richten op realityshows met YouTube-sterren in de hoofdrol. Een verschil met Netflix, waar vooral grote Hollywoodseries en eigen producties op te zien zijn. Op de streaming service is amper reality te zien, op een zelfgeproduceerde talkshow met Chelsea Handler na.

Hoe zit het met Spotify en Apple Music, heb ik dat nog nodig?

Misschien niet. Het aanbod van muziek op YouTube is erg groot. Bovendien is YouTube tot nu toe buiten schot gebleven van de meeste artiesten die zich tegen streamen verzetten. Taylor Swift trok haar muziek van Spotify terug, maar op YouTube is ze gewoon nog te horen.

Maar de kwaliteit van YouTube filmpjes is nooit gegarandeerd, bij bovengenoemde diensten wel. YouTube filmpjes met cd-kwaliteit zijn niet altijd beschikbaar. Wie gaat voor kwaliteit kiest liever voor Spotify of Apple Music, maar wie kiest voor kwantiteit kan zijn hart ophalen bij YouTube Red.

Wanneer kan ik YouTube Red gaan gebruiken?

Pas over een tijd. Volgende week wordt de Amerikaanse versie gelanceerd, die voor $9,99 gekocht kan worden. Wanneer Europese versies beschikbaar zijn, is niet bekend. Waarschijnlijk gaat YouTube Red werken met een gratis proefmaand. De extra optie is aan te zetten via het Google account, er hoeft niets extra's voor geïnstalleerd te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden