Netelenbos: Vliegveld in zee komt er gewoon

DEN HAAG - Minister Netelenbos (verkeer en waterstaat) is voorstander van de aanleg van een vliegveld in zee. Als het technisch en financieel haalbaar blijkt te zijn, kan dat er over minimaal vijftien jaar liggen. Een luchthaven in Flevoland is inmiddels geen optie meer.

Netelenbos zegt in Vrij Nederland dat ze 'denkt dat het vliegveld in zee er gewoon komt', tenminste als aan een aantal voorwaarden is voldaan. De financiering van zo'n eiland is volgens haar een lastig vraagstuk. De vliegsector zal mee moeten betalen. D66 heeft zich twee weken geleden uitgesproken tegen een vliegveld in zee, ook omdat dat volgens de democraten de weg openzet naar een ongebreidelde groei van de luchtvaart.

Netelenbos zegt dat er, voordat een definitieve beslissing wordt genomen, nader onderzoek moet komen naar de vogeltrek, de zeestromingen en de invloed op de kust. Het kabinet zal vrijdag waarschijnlijk tot die studies besluiten, en tot voorlopige groei op Schiphol zelf, binnen nader vast te stellen milieugrenzen. Ook daarvoor is nog onderzoek nodig.

De PvdA-minister meldt ook dat een vliegveld in Flevoland inmiddels van de baan is. In het regeerakkoord noemen de paarse partijen die regio als optie, voor een aanvullende luchthaven bij Schiphol.

De keuze blijkt nu te zijn gevallen op de Noordzee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden