Netelenbos steunt vliegen met geld Schipholboete

Het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol kan, als de KLM en Schiphol niet moeilijk doen, rekenen op vijf miljoen gulden subsidie. Van het ministerie van verkeer en waterstaat, zo heeft minster Netelenbos besloten.

Netelenbos denkt met de subsidie een mooie bestemming te hebben gevonden voor de boete van vijf miljoen die Schiphol vorig jaar heeft opgelopen. De luchthaven overschreed de milieugrenzen en de overheid gedoogde dat niet langer. Schiphol heeft met KLM een bezwaarschrift ingediend. Als dat bezwaar wordt afgewezen, ,,is het absoluut de intentie van de minister om de vijf miljoen aan het Aviodome te schenken'', aldus de zegsman van Netelenbos.

De geste mag om meer dan één reden bijzonder heten. Het besluit van Netelenbos druist in tegen de visie van het departement van cultuur. Dat wees op advies van de Raad voor Cultuur een paar maanden geleden nog een subsidieaanvraag van drie miljoen af. Bovendien geeft Netelenbos boete-opbrengsten uit die in de kas van collega-minister Zalm van financiën thuishoren. Overleg met Zalm heeft zij daarover nog niet gevoerd, aldus haar woordvoerder.

Milieudefensie vindt de subsidie aan het Aviodome helemaal verkeerd. ,,Schiphol krijgt zo het geld van de boete via een achterdeur weer terug'', meent de milieu-organisatie. ,,Onzin, het Aviodome is geen Schiphol. Het geld gaat naar een museum'', stelt de zegsman van Netelenbos. Het museum is echter slechts één aspect van het Aviodome. De opvallende koepel op het Schiphol-terrein biedt ook onderdak aan het Platform Nederlandse Luchtvaart. Dit PLN is vooral bekend dankzij zijn voorzitter: Nederlands bekendste piloot Benno Baksteen. Onder zijn leiding is het PLN een pure lobbyclub die ijvert voor meer groei van de luchtvaart.

Bovendien is de vijf miljoen niet nodig voor het uitbreiden van de Aviodome-collectie, maar om het museum te laten verhuizen naar Lelystad. Schiphol wil het terrein dolgraag gebruiken voor winstgevender activiteiten. En zo lijkt de boete die de luchtvaart moet betalen voor het overtreden van milieuwetten inderdaad vooral ten goede te gaan komen aan een verdere groei en bloei van diezelfde luchtvaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden