Netelenbos overweegt bromles en -examen

DEN HAAG - Behalve een theorie-examen moeten 16-jarige jongeren straks ook een praktijk-examen afleggen voor het rijden op een brom- of snorfiets. Minister Netelenbos (PvdA, verkeer) overweegt zowel theorie- als praktijklessen als keuzevak te introduceren in het voortgezet onderwijs.

Van onze redactie politiek

Netelenbos overlegt over het brommer-rijbewijs met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR), dat het examen moet afnemen. De opleiding komt nu in handen van de erkende rijscholen. Op termijn wordt het mogelijk een keuzevak op school, maar daarover moet Netelenbos nog overleggen met haar collega Hermans (VVD, onderwijs).

Sinds 1996 kunnen jongeren hun brommer pas verzekeren als zij zijn geslaagd voor het theorie-examen. In de praktijk blijkt dat dit examen met name voor laag opgeleide jongeren moeilijk is. Een groot aantal geeft na enkele keren te zijn gezakt de moed op en rijdt onverzekerd rond.

Netelenbos wil een praktijkexamen, omdat er nog steeds te veel ongelukken ontstaan door roekeloos en onervaren rijgedrag. In 2000 overleden 111 bromfietsers door een ongeval.

Het is nog steeds niet duidelijk in welke mate de maatregel om bromfietsers in de bebouwde kom op de autoweg te laten rijden, het aantal ongevallen heeft verminderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden