Netanyahu wil referendum indien vredesakkoord

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Beeld getty
De Israëlische premier Benjamin NetanyahuBeeld getty

Een eventueel vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen moet in een nationaal referendum worden goedgekeurd. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag gezegd. Een referendum over een vredesakkoord is een omstreden stap, die de vredesonderhandelingen kan belemmeren.

Redactie

De vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen liggen al vier jaar stil. Over een referendum is al eerder gesproken. Deze week kwam de kwestie weer naar boven, nadat twee coalitiepartners van Netanyahu - Naftali Bennet en Yair Lapid - naar verluidt hun steun hadden uitgesproken voor een volksraadpleging in het geval er een akkoord wordt gesloten.

Het Israëlische parlement, de Knesset, nam in 2010 een wet aan waarin staat dat vredesonderhandelingen de steun moeten hebben van tenminste tweederde van de parlementsleden. Als die steun er niet is en in een akkoord sprake is van het afstaan van de Golanhoogten of Oost-Jeruzalem, moet een meerderheid van de kiezers in een referendum voor een vredesakkoord stemmen, voordat het van kracht kan worden. De wet komt uit de koker van hardliners, die niet van zins zijn afstand te doen van deze gebiedsdelen.

Minister van justitie Tzipi Livni heeft al gezegd tegen een referendum te zijn. Ze meent dat het aan de democratisch gekozen leiders van het land is om een beslissing te nemen over het al dan niet afstaan van stukken land. "We zijn in de verkiezingen door het volk gekozen met als doel om namens hen beslissingen te nemen", zei ze op de radio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden