Netanyahu wil joodse karakter Israël vastleggen in grondwet

Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Beeld ap
Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld ap

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil in de wet vastleggen dat Israël de natiestaat is van het joodse volk. Nu staat in de zogeheten basiswetten, die samen de Israëlische grondwet vormen, nog enkel dat Israël een democratie is.

redactie

Tijdens de ministerraad vandaag stelde Netanyahu dat Israël een joods en democratisch land is. Dat laatste kenmerk is wettelijk verankerd, en dat moet volgens de premier ook gebeuren met het joodse karakter van Israël. 'Het evenwicht tussen die twee facetten is noodzakelijk op het moment dat Palestijnen en anderen weigeren Israël als een joodse staat te erkennen', zei Netanyahu.

Een van de initiatiefnemers achter de wet is parlementariër Zeev Elkin van Netanyahu's Likud-partij. Hij zou onder meer in de wet willen zetten dat de religieuze joodse wetten uit de Torah als inspiratie gaan dienen voor wetgeving in het parlement. Daarnaast zou Elkin Arabisch als officiële taal, naast het Hebreeuws, willen schrappen.

De premier heeft nog geen formeel wetsvoorstel ingediend en zijn idee vergt volgens hem nog veel schaafwerk. Het stuit hoogstwaarschijnlijk op fel verzet van de Arabische minderheid. Die voelt zich al lange tijd gediscrimineerd. Zo'n twintig procent van de Israëlische bevolking is Arabisch.

'Iran is de vijand'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd geen toenadering te zoeken tot Iran. 'Iran is niet jullie bondgenoot, vriend of partner. Iran is vastberaden Israël te vernietigen', waarschuwde Netanyahu in een interview met de Amerikaanse zender CBS.

De Verenigde Staten en het overwegend sjiitische Iran hebben sinds enige tijd een gedeelde vijand in de soennitische terreurgroep Islamitische Staat. Toch is het volgens de Israëlische leider niet raadzaam de handen ineen te slaan met Teheran.

Netanyahu: 'Dit is geen vriend, noch in de strijd tegen IS, noch in de grote inspanningen die ondernomen zouden moeten worden om te voorkomen dat ze (Iran, red) de capaciteit krijgen om nucleaire wapens te maken. Trap niet in de list van Iran. Het is niet jullie vriend.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden