Netanyahu weigert zich de les te laten lezen over Jeruzalem

De Franse president Emmanuel Macron (links) begroep de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.  Beeld AP
De Franse president Emmanuel Macron (links) begroep de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld AP

Terwijl de protesten tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zondag wereldwijd doorgingen, vond het Witte Huis het ‘betreurenswaardig’ dat de Palestijnen niet meer om de tafel willen met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

Redactie

Hij zou binnenkort met de Palestijnse leider Mahmoud ­Abbas overleggen, maar die zegde af. Een woordvoerder in Washington liet weten: “Ons vredesteam blijft hard werken aan een plan.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was harder van toon. Vanuit Parijs, waar hij president Macron bezocht, uitte hij felle kritiek op de Turkse president Erdogan, die dit weekend Israël een ‘terroristische staat’ noemde.

Netanyahu zei het niet gewend te zijn lessen te krijgen “over moraliteit van een leider die Koerdische dorpen bombardeert in zijn eigen Turkije, die journalisten opsluit, Iran helpt internationale sancties te ontlopen en die terroristen helpt, waaronder in Gaza, om onschuldige mensen te doden.”

Daarnaast liet Netanyahu weten het niet te tolereren dat Iran probeert militaire bases op te richten in Syrië met het doel Israël te vernietigen. Ook zei hij dat hoe eerder de Palestijnen de realiteit accepteren dat Jeruzalem hoofdstad van Israël is, hoe sneller er vrede zal zijn.

Olie op het vuur

Macron heeft de bedreigingen aan Israël veroordeeld. Maar hij zei ook het besluit van de VS om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen te veroordelen. Macron vroeg Netanyahu om ‘vrede een kans te geven’ en ‘een gebaar te maken richting de Palestijnen’. Als mogelijke handreiking noemde hij stilleggen van de bouw van nederzettingen in de bezette gebieden.

Een 24-jarige man uit bezet gebied, de Westelijke Jordaanoever, heeft zondag volgens de politie een bewaker bij het centrale busstation in Jeruzalem aangevallen met een mes. Uit facebookberichten zou blijken dat de vermoedelijke dader handelde uit boosheid over het Amerikaanse besluit. De Israëlische autoriteiten hebben de identiteit van de verdachte nog niet geopenbaard.

De Israëlische minister van defensie Avigdor Lieberman gooide nog eens olie op het vuur door op te roepen om geen goederen of diensten af te nemen bij Arabieren in het noorden van Israël. “Wij moeten hun het gevoel geven dat zij hier niet welkom zijn”, zei Lieberman. Veel inwoners van Wadi Ara in het noorden van Israël identificeren zich met de Palestijnen. Arabische afgevaardigden in het Israëlische parlement hekelden de uitspraken van Lieberman. “Boycotoproepen tegen burgers alleen op grond van hun nationale of religieuze herkomst herinneren aan het donkerste regime uit de menselijke geschiedenis”, zei Aiman Auda.

Ondertussen werd er onverminderd geprotesteerd tegen het Amerikaanse besluit in het Turkse Istanbul en de Libanese hoofdstad Beiroet. Daar zetten ordetroepen traangas en waterkanonnen in tegen betogers bij de Amerikaanse ambassade.

De man die donderdag een Israëlisch koosjer restaurant in Amsterdam vernielde met een knuppel, omdat hij kwaad was over Trumps besluit, kwam zaterdag weer op vrije voeten. Hij moet zich op 20 december verantwoorden in een supersnelrechtzitting.

Lees ook: De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad is niet diplomatiek maar ook niet onlogisch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden