Netanyahu verwacht dat de EU Trump volgt

De premier van Israël Benjamin Netanyahu, had vanochtend in Brussel een ontmoeting met EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini.Beeld AP

In de toekomst zullen veel Europese landen hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen, zo zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag in Brussel. “Ik geloof dat zij Jeruzalem als de hoofdstad van Israel zullen erkennen.” 

Netanyahu prees ook opnieuw de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. “Jeruzalem is al sinds zeventig jaar de Israëlische hoofdstad. Hij heeft simpelweg de feiten op tafel gelegd.” De Palestijnen zouden dat volgens Netanyahu ook moeten doen. “Het is tijd dat ze een Joodse staat erkennen, en toegeven dat het een hoofdstad heeft, namelijk Jeruzalem.”

Netanyahu was als eerste Israëlische premier in tweeëntwintig jaar te gast bij de Europese Unie en sprak er met de ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten. Op korte termijn zal zijn verwachting nog niet uitkomen, zo gaf hij ook toe voor binnenkomst. In een persverklaring met EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini bedankte hij haar voor de kans om zijn standpunten voor het voetlicht te brengen. “Ik ben er zeker van dat ze tot een stevige discussie met de ministers zullen leiden.”

Tweestaten-oplossing

Mogherini maakte dan ook duidelijk dat wat haar betreft geen enkel Europees land het Amerikaanse voorbeeld volgt. Ze herhaalde het langjarige standpunt dat er een tweestaten-oplossing moet komen, waarna de internationale gemeenschap Jeruzalem als hoofdstad van zowel Israël als Palestina kan erkennen als sluitstuk van succesvolle onderhandelingen.

Vorige week zinspeelde Tsjechië er nog wel op dat het de Amerikanen mogelijk volgt. Het ministerie van buitenlandse zaken in Praag liet weten dat het overweegt zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Maar later voegde Tsjechië eraan toe dat het alleen de Israëlische soevereiniteit over West-Jeruzalem erkent. Dat is het deel van de stad dat Israel al voor de oorlog van 1967 in bezit had.

Vandaag volgde de Tsjechische buitenlandminister Lubomir Zaoralek dezelfde lijn als zijn Europese collega’s. Hij zei dat het besluit van Trump niet helpt om de spanningen in de regio te verminderen, en benadrukte dat de Palestijnen net als Israël recht hebben op een eigen staat.

Verdeeldheid

Volgens de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra straalt de EU nog te vaak verdeeldheid uit rond Israël en de Palestijnen. Hij noemde de stap van Trump onverstandig, maar vond het ‘net zo onverstandig’ dat sommige Europese landen, zoals België, Spanje en Zweden, hun vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autoriteit in Oost-Jeruzalem hebben gevestigd. Nederland zit juist met een kantoor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. 

Lees ook:  Netanyahu weigert zich de les te laten lezen over Jeruzalem

In Brussel werd geprotesteerd tegen de komst van premier Netahyahu. 'Israëlische oorlogscriminelen zijn niet welkom', stond te lezen op een spandoek. Anderen droegen Palestijnse vlaggen mee. De man toon een bord met 'Maak van Israël maar een Amerikaanse staat (en geen Europese)'.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden