Netanyahu verdraait de Holocaust

Volgens Israëlische premier was uitroeiing van de Joden een idee van de groot-moefti van Jeruzalem, niet van Hitler

Er is een nieuw soort Holocaust-ontkenning bedacht. De uitvinder is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Gisteren vloog Netanyahu naar Berlijn, waar hij de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zal spreken over het aanhoudende geweld tussen Palestijnen en Israëliërs. Een dag voordien, dinsdag, had hij een groep Joodse leiders toegesproken. Hij zei daar dat de grootmoefti van Jeruzalem in november 1941 Hitler had voorgesteld de Joden niet te verdrijven maar uit te roeien. Dat zou hebben geleid tot de Holocaust, het uitmoorden van de Joden in Europa.

Een woordvoerder van bondskanselier Merkel zei gisteren dat de Duitsers heel goed weten wie verantwoordelijk is voor het uitroeien van de Joden: "Wij weten dat Duitsland verantwoordelijk is voor deze misdaad tegen de menselijkheid."

Netanyahu maakte zijn opmerking tijdens een toespraak over aanvallen van moslims in de jaren twintig. Die aanvallen zouden zijn ondernomen onder aanmoediging van Haj Amin al-Husseini, de latere grootmoefti van Jeruzalem, de belangrijkste islamitische wetsgeleerde. Ook in Israël zelf viel de, historisch onjuiste, uitglijder van Netanyahu slecht bij Holocaust-experts en -overlevenden.

De golf van geweld die sinds enkele weken Israël en de bezette Westoever overspoelt heeft hoog diplomatiek verkeer veroorzaakt. VN-baas Ban Ki-moon trof dinsdag Netanyahu en gisteren de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Ook de Amerikanen zijn in de telefoon geklommen om de bijeenkomst met Kerry, vandaag in Berlijn, te organiseren.

Vooral Palestijnse jongeren, tieners en twintigers, imiteren elkaars aanvallen met messen of schroevendraaiers op Israëlische burgers. Gisteren stak een thuis weggeglipt meisje van veertien een soldate neer. Ze liggen allebei zwaar gewond in het ziekenhuis. Tien Israëliërs stierven tot nu toe, en 47 Palestijnen. Een nieuw dieptepunt was dat Israëliërs zondag tijdens een schietpartij op het busstation van Beersheba een Eritrese vluchteling lynchten die op de bus wachtte, omdat ze hem voor de Arabische aanvaller aanzagen.

De Amerikaanse minister Kerry heeft een harde noot te kraken in Berlijn. Abbas wil dat Israël zich terugtrekt van Westoever en uit Oost-Jeruzalem zoals internationale resoluties oproepen. Maar die voorwaarden verwerpt Netanyahu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden