Netanyahu: Israël bouwt waar het wil

Premier Benjamin Netanyahu. Beeld EPA
Premier Benjamin Netanyahu.Beeld EPA

Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat hij zich weinig zal aantrekken van de internationale kritiek op nieuwe Israëlische bouwplannen in bezet gebied.

'We zullen doorgaan met bouwen in Jeruzalem en op alle andere plaatsen die voor Israël van strategisch belang zijn', aldus Netanyahu zondag. Hij reageerde daarmee op kritiek van onder meer bondgenoot de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Israël kondigde vrijdag nieuwe bouwplannen aan voor duizenden huizen voor kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Dat was een reactie op de erkenning van Palestina als niet-lidstaat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar Israël fel op tegen was.

Een deel van de bouw zou gepland zijn in een zeer omstreden gebied dat E1 wordt genoemd. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem.

De uitbreiding van de Joodse nederzettingen is het grootste obstakel voor de hervatting van de vredesbesprekingen, die inmiddels jaren stilliggen. Ongeveer een half miljoen Israëliërs wonen inmiddels tussen 2,5 miljoen Palestijnen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

'Bouwplannen Israël fatale klap voor vrede'
VN-chef Ban Ki-moon heeft de Israëlische bouwplannen in de bezette Palestijnse gebieden zondag 'bijna een fatale klap voor ieder vooruitzicht op vrede' genoemd.

'De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht', vervolgde Ban. Hij liet weten dat de kansen op een tweestatenoplossing vrijwel worden weggevaagd als Israël zoals gepland gaat bouwen in het zeer omstreden gebied E1. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden