Israël

Netanyahu boekt grote zege bij Israëlische verkiezingen, maar heeft geen meerderheid

Aanhangers van de Likud-partij in aanloop naar de verkiezingsuitslag. Beeld AFP. Beeld AFP
Aanhangers van de Likud-partij in aanloop naar de verkiezingsuitslag. Beeld AFP.Beeld AFP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de overwinning opgeëist bij de parlementsverkiezingen. Dat deed hij nadat uit de exitpolls naar voren is gekomen dat zijn Likud-partij de grootste wordt. Maar zijn blok met andere rechtse partijen komt naar verwachting twee zetels te kort voor een meerderheid.

‘Wij hebben gewonnen dankzij ons geloof in onze koers en dankzij het volk van Israël’, zo reageerde Netanyahu op Twitter op de exitpolls. Zijn Likud-partij komt uit op 36 of 37 zetels.

De alliantie van rechtse partijen onder leiding van Netanyahu zal 59 zetels behalen in het 120 zetels tellende parlement, zo blijkt uit de exitpolls. Eerder werd verwacht dat het rechtse blok op zestig zetels zou uitkomen. Netanyahu’s voornaamste rivaal Benny Gantz krijgt volgens de bijgestelde exitpolls 34 zetels.

Politieke patstelling

Omdat Netanyahu tekort komt voor een absolute meerderheid, moet de premier op zoek naar een extra coalitiepartner. Mocht hij die niet vinden, dan duurt de politieke patstelling voort die Israël al bijna een jaar in zijn greep houdt. Dit zijn de derde verkiezingen in een jaar tijd, omdat er na de vorige verkiezingen geen coalitie kon worden gevormd. Doordat Netanyahu en zijn aartsrivaal Gantz elkaar het licht in de ogen niet gunnen, zit het politieke landschap in Israël muurvast.

De verwachting was dat veel kiezers vanwege verkiezingsmoeheid thuis zouden blijven. Niets bleek echter minder waar. Ruim 65 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen, het hoogste percentage in 21 jaar tijd.

Omkoping en fraude

In de aanloop naar de verkiezingen deden beide leiders er alles aan om stemmen te winnen. Zo schilderde Gantz Netanyahu gedurende de campagne consequent af als een door schandalen geplaagde machtspoliticus. Niet zo gek: op 17 maart moet de premier voor de rechtbank verschijnen vanwege aantijgingen omtrent omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen.

Op zijn beurt schoof Netanyahu steeds verder op naar rechts om zo het nationalistische electoraat met populistische retoriek voor zich te winnen. Zo beloofde hij onder meer de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden en verder te annexeren. Ook liet hij geen kans onbenut om Gantz als onbetrouwbaar af te schilderen. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt in de loop van dinsdag verwacht.

Lees ook:

De Joodse Ofek stemt Arabisch, en waarschijnlijk meer Israëliërs met hem

Linkse Israëliërs voelen zich in de steek gelaten door de politiek. De Arabische Gezamenlijke Lijst richt zich nu ook tot hen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden