Netanyahu belooft delen Westelijke Jordaanoever te annexeren als hij wordt herkozen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Beeld REUTERS
De Israëlische premier Benjamin NetanyahuBeeld REUTERS

Kort voor de verkiezingen in Israël heeft regeringsleider Benjamin Netanyahu beloofd delen van de Westelijke Jordaanoever te zullen annexeren als hij wordt herkozen. Zijn voornemen stuit op grote weerstand bij de Palestijnen en de Arabische wereld.

Netanyahu zei zaterdagavond op de Israëlische televisie dat hij alvast bereikt heeft dat de Amerikaanse president Donald Trump de Golanhoogte heeft erkend als Israëlisch grondgebied. Hij wil nu ‘overgaan tot de volgende fase’ en de Israëlische soevereiniteit vestigen op de Westoever. Tot nu toe was dat vooral een eis van de ultrarechtse coalitiepartner van Netanyahu. Zelf sprak hij zich in het verleden uit voor de oprichting van een gedemilitariseerde Palestijnse staat.

Israël veroverde in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog onder meer de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Vandaag wonen daar meer dan 600.000 Israëlische kolonisten in meer dan 200 nederzettingen. Onderwijsminister Naftali Bennett dringt er steeds weer op aan grote delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. De Palestijnen daarentegen willen de gebieden voor een eigen staat Palestina, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Israël kiest dinsdag een nieuw parlement. De campagne van Netanyahu wordt overschaduwd door beschuldigingen van corruptie. Hij hoopt met de belofte tot annexatie de kiezers te overtuigen die gekant zijn tegen het afstaan van land.

De fusiepartij Blauw-Wit, die een centrumkoers vaart, kan volgens de peilingen de grootste worden in het parlement, nipt voor het rechts-conservatieve Likoed van Netanyahu. Blauw-Wit wordt geleid door de voormalige legerbaas Benny Gantz. Maar het is de vraag of Gantz de meerderheid in het parlement achter zich kan krijgen om een regering te vormen.

Lees ook:

Is het einde van het tijdperk-Netanyahu nabij?

Nu hem een proces wegens corruptie wacht, wordt het erg moeilijk voor de Israëlische premier Netanyahu om nog een verkiezing te winnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden