'Netanjahoe stelt onderzoek in naar vernuftig Baarle-Nassau'

null Beeld anp
Beeld anp

De oplossing van het Israël-Palestinaconflict ligt mogelijk in... gemeente Baarle-Nassau. De manier waarop het Brabantse dorpje grenst aan België is zo creatief dat de Israëlische premier Netanjahoe er onderzoek naar laat doen.

Hij vermoedt volgens de Israëlische zender Channel 2 dat de grensconstructie ook wel eens in Israël van pas kan komen. De Brabantse oplossing zou 'een van de vele ideeën' zijn die ter tafel komen. Netanjahoe heeft het nieuws niet bevestigd.

De gemeente Baarle-Nassau raakte vanwege Middeleeuwse verdragen, wisselingen van grondgebied en landverkopen verstrengeld met het Belgische dorp Baarle-Hertog. Het gevolg was een bijna ondoorgrondelijke mozaïek: in het Belgische dorp liggen 8 enclaves van Baarle-Nassau en in het Nederlandse gebied liggen 22 enclaves van Baarle-Hertog.

Als Netanjahoe de Israëlisch-Palestijnse grens zou modelleren naar Brabants voorbeeld, zouden Israëlische nederzettingen in Palestina kunnen liggen. Omgekeerd zouden Palestijnse dorpen omsloten kunnen worden door Israël, maar toch Palestijns blijven. Joodse kolonisten hoeven dan niet te vertrekken. Vrijdag zei Netanjahoe al op Channel 2 dat hij nog niet weet waar de grenzen komen te liggen. Maar 'geen Israëli zal in de steek worden gelaten'.

'We gooien hier niet met handgranaten'
De burgemeesters van de twee Baarles zijn sceptisch. 'Dit lijkt een 1-aprilgrap', oordeelt Vincent Braam van Baarle-Nassau tegenover Omroep Brabant. 'Ik vind het ook een belediging voor de slachtoffer die in dit conflict zijn gevallen.'

Verder twijfelt hij aan de bruikbaarheid van de Brabantse oplossing. 'We zijn een vredig en rustig Brabants dorp. Het lijkt me niet dat onze situaties te vergelijken zijn.' Zijn collega in Baarle-Hertog 'voelt zich gevleid dat ze in het verre Midden-Oosten' van de regio gehoord hebben, maar wijst er ook op dat zijn burgers 'niet rondlopen met handgranaten'. In de woorden van zijn voorlichter: 'We hebben hier geen oorlog, geen muur en geen godsdienststrijd'.

null Beeld Google Maps
Beeld Google Maps
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden