Netanjahoe paait kolonisten

van onze correspondente TEL AVIV - Aboe Alaa, de Palestijnse architect van de akkoorden met Israël, heeft gisteren de Palestijnen opgeroepen tot de strijd tegen de Israëlische nederzettingen. Uitbreiding van de nederzettingen bedreigt het vredesproces, aldus Aboe Alaa, die bekend staat als een zeer gematigd politicus. De Palestijnse leider Jasser Arafat riep gisteravond de Palestijnse raad voor een speciale zitting bijeen om zich te beraden over het vredesproces.

Aanleiding vormde het besluit van Israël de nederzettingen op de westelijke Jordaanoever tot 'ontwikkelingszone A' te verklaren. Dit betekent dat de inwoners voortaan op allerlei gebieden een voorkeursbehandeling krijgen, minder belasting hoeven te betalen, gemakkelijker leningen kunnen sluiten en op extra investeringen kunnen rekenen. De Israëlische regering besloot hiertoe als antwoord op de aanslag afgelopen woensdag waarbij een Palestijns commando op de westelijke Jordaanoever een moeder en haar zoon doodschoot. De kolonisten hadden uitbreiding van de nederzettingen geëist. Zij herhaalden gisteren hun dreigement dat zij zonodig eenzijdig over zouden gaan tot de bouw van nieuwe woningen. Premier Netanjahoe legde gisteren uit dat “dit niet het moment is voor nieuwe nederzettingen”. Met het besluit komt Netanjahoe de kolonisten ietwat tegemoet, en tracht hij het vredesproces, of wat daar nog van over is, niet op het spel te zetten. Een aantal ministers had tijdens de zitting geëist nieuwe nederzettingen te stichten en het overleg met de Palestijnen af te breken.

Ook onder vorige Likoed-regeringen hadden de nederzettingen de 'A-status', maar de regering van de Arbeiderspartij schafte dat af. Het plan om de nederzettingen hun speciale voorrechten terug te geven, ligt al enkele maanden op het bureau van Netanjahoe, die het tot nu echter politiek niet opportuun had gevonden.

Zowel minister Levi van buitenlandse zaken als minister Mordechai van defensie wrongen zich gisteravond voor de Israëlische televisie in allerlei bochten om te benadrukken dat Israël zeker niet had besloten tot uitbreiding van de nederzettingen. Beiden staan bekend als voorstanders van het vredesproces. De Israëlische televisie meldde dat slechts een uiterst felle confrontatie tussen premier Netanjahoe enerzijds en de opperbevelhebber en het hoofd van de Sjien Beet (de inlichtingendienst) anderzijds de premier ervan had weerhouden te besluiten tot de stichting van een nieuwe nederzetting. De twee waarschuwden Netanjahoe dat als hij daartoe zou besluiten “het aftellen kon beginnen”. De Sjien Beet legde gisteren het kabinet een rapport voor waarin zij stelt niet uit te sluiten dat de Palestijnse leider Arafat aanstuurt op een 'nieuwe ronde van geweld'.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Arekat noemde gisteren de versterking van de nederzettingen een bedreiging voor het vredesproces. “Maar”, voegde hij er aan toe, “eerlijk gezegd weet ik niet of er nog wel een vredesproces is”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden