Netanjahoe is gevaarlijk bezig

Netanjahoe tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de politie in Jeruzalem. Beeld reuters
Netanjahoe tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de politie in Jeruzalem.Beeld reuters

Israël onderhandelt niet met gematigde Palestijnen. Dat is kortzichtig, zeker omdat de kans bestaat dat Palestijnen die in Israël wonen zich gaan roeren.

Israëliers en Palestijnen hebben weer een ronde van doodsangst en bloedvergieten achter de rug, maar een oplossing van het honderdjarige conflict om het kleine stukje land in het Midden-Oosten dat Israël en Palestina heet, is niet in zicht.

Met Amerikaanse en Egyptische bemiddeling werd woensdagavond een staakt-het-vuren bereikt tussen twee fanatieke partijen die weigeren om rechtstreeks met elkaar te praten: de rechtse nationalistische Israëlische regering van Netanjahoe en de fundamentalistisch-islamitische Palestijnse Hamas-regering in de Gazastrook.

Tweeëntwintig jaar na de eerste Golfoorlog en de Iraakse Scud-raketten van Saddam Hoessein werd het alledaagse leven van een meerderheid van de Israëlische bevolking opnieuw een week lang gedicteerd door het angstaanjagende geloei van de sirenes van het luchtalarm. Sirenes die waarschuwden voor honderden raketaanvallen vanuit de Gazastrook.

Wie dat nooit heeft meegemaakt, weet niet wat voor een traumatische invloed het veelvuldige alarmerende geloei heeft op de burgerbevolking. De mensen hebben slechts luttele seconden tot hoogstens twee minuten de tijd om een veilig heenkomen te zoeken voor de inslaande raketten en mortiergranaten.

Israël heeft te maken met een Palestijnse tegenstander in de Gazastrook die niet uit is op vrede, maar op het verdwijnen van de Joodse staat. De op Israël afgevuurde lange-afstandsraketten zijn merendeels afkomstig uit Iran, waarvan de leiders openlijk de vernietiging van de staat Israël propageren.

In Ramallah, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever woont de Palestijnse president Abbas, die het gewapende verzet tegen Israël heeft afgezworen en langs vreedzame weg een akkoord wil bereiken over de verdeling van het bevochten grondgebied in een Palestijnse en Israelische staat.

Vreemd genoeg heeft de huidige Israëlische regering van de conservatieve Netanjahoe de afgelopen vier jaar geen enkele serieuze poging ondernomen om tot vredesbesprekingen te komen met de gematigde Palestijnse president. Sterker nog, Netanjahoe heeft voortdurend nieuwe hinderpalen opgeworpen om vredesgesprekken met Abbas bij voorbaat te torpederen.

Dit merkwaardige beleid heeft alles te maken met het gebrek aan Israëlische bereidheid om de sinds 1967 bezette Westelijke Jordaanoever af te staan aan de Palestijnen in het kader van een vredesakkoord. Netanjahoe weet dat zijn coalitie- regering van nationalistische en joods-religieuze partijen onherroepelijk uit elkaar zou vallen op het moment dat vredesonderhandelingen zouden beginnen met Abbas.

In plaats daarvan gaat de regering- Netanjahoe onvervaard door met de huizenbouw in Israëlische nederzettingen op de Westoever. De boodschap is duidelijk: de regering-Netanjahoe streeft naar annexatie van de Westelijke Jordaanoever. Permanente kolonisatie is daarom belangrijker dan een eventuele vredesregeling met de Palestijnen.

Dit Israëlische beleid is niet alleen kortzichtig maar ook gevaarlijk, want het leidt tot radicalisering onder de Palestijnse bevolking die af wil van de Israëlische bezetting. Bovendien maakt de vreedzame wijze waarop president Abbas naar een eind van de bezetting streeft, een onrealistische indruk, omdat zijn roep om vrede onbeantwoord blijft.

De Hamas-regering in de Gazastrook zal na de agressieve rakettenregen op Israël waarschijnlijk meer dan ooit tot de verbeelding spreken van de Palestijnen die onder de Israëlische bezetting leven op de Westoever.

Het Israëlische beleid is niet alleen kortzichtig ten aanzien van de 2,5 miljoen Palestijnen die op de Westoever onder bezetting leven. Diezelfde gevaarlijke kortzichtigheid toont de Israëlische overheid ten aanzien van de vergeten groep van 1,6 miljoen Palestijnen die in Israël zelf wonen.

De Israëlische Palestijnen zijn volgens de wet burgers met gelijke rechten, die sinds de oprichting van de Joodse staat in 1948 het Israëlische staatsburgerschap bezitten. Maar in de praktijk wordt deze bevolkingsgroep al tientallen jaren achtergesteld, gediscrimineerd en behandeld als een met tegenzin getolereerde minderheid.

De ultra-nationalistische vleugel binnen de regering-Netanjahoe onder leiding van minister van buitenlandse zaken Lieberman streeft openlijk naar een beperking van de burgerrechten van de Israëlische Palestijnen, hetgeen vooralsnog is voorkomen omdat dit zelfs premier Netanjahoe te ver gaat.

Al met al is de situatie in Israël/ Palestina tamelijk uitzichtloos. Met een Palestijnse Hamas-regering in Gaza die ernaar streeft om met militair geweld een einde te maken aan de Joodse staat; met een Israëlische regering die weigert om met het gematigde Palestijnse leiderschap op de Westelijke Jordaanoever serieuze onderhandelingen te beginnen over een vrede die gepaard gaat met een einde aan de bezetting. En met een grote Palestijnse minderheid in Israël zelf, mensen die niet gelaten zullen blijven accepteren dat ze worden behandeld als tweederangsburgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden