Netanjahoe bijt in het stof

De Israëlische regering heeft bakzeil moeten halen: het Hooggerechtshof heeft het bevel tot sluiting van drie PLO-kantoren in het Orient House in Oost-Jeruzalem voor een week opgeschort. Dit om de Palestijnse tegenargumenten beter te kunnen wegen.

Diverse consuls, waaronder de vertegenwoordiger van Frankrijk en die van de Europese Unie, kwamen gisterenmiddag naar het Orient House om directeur Hoesseini te feliciteren. Een menigte van een paar honderd Palestijnen zorgde buiten voor een feestje, met vlaggen, nationale liedjes, volksdansen, en zo meer.

De opschorting van het gebod tot sluiting duurt precies tot één dag na de algemene verkiezingen in Israël, die op 17 mei plaatsvinden. Een groep Israëlische intellectuelen had om de opschorting gevraagd. Zij beschuldigen premier Netanjahoe ervan de kwestie van Orient House te willen gebruiken voor electoraal gewin.

Volgens Netanjahoe gebruikt de Palestijnse Autoriteit het huis om politieke activiteiten te ontplooien in het oostelijk deel van Jeruzalem. De krachtige afwijzing van de overdracht van Oost-Jeruzalem aan de Palestijnen is belangrijk in Netanjahoe's campagne.

Het Orient House, meer dan 100 jaar oud, was ooit een privé-woning en lange tijd een sjiek hotel dat door de groten de aarde werd bezocht. In 1992 mocht Faisal Hoesseini, PLO-functionaris, zijn kantoor in het gebouw openen. Hij ontving er de Amerikaanse ijveraar voor burgerrechten Jesse Jackson, de Turkse premier Tansu Çiller en tal van diplomaten. Diplomatieke activiteiten die bij de opeenvolgende Israëlische regeringen grote ergernis wekten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden