'Netanjahoe beseft belang van vrede met Palestijnen niet'

REDACTIE BUITENLAND

De grootste Israëlische oppositiepartij, de linkse Arbeiderspartij, heeft een nieuwe leider: Isaac Herzog, zoon van de voormalige Israëlische president Chaim Herzog.

De nieuwe voorman is een advocaat van 53 jaar. Hij zit al tien jaar in de Knesset en diende in diverse kabinetten als minister van sociale zaken, huisvesting en toerisme. Herzog staat bekend als flets figuur, als eeuwige nummer 2. Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor sociaal misdeelden en minderheden. Hij is voor een Palestijnse staat.

Herzog volgt Shelly Jachimovitz op. Die leidde de partij pas twee jaar - als eerste vrouw. Aanvankelijk lokte Jachimovitz veel kiezers terug naar de geslonken partij door mee te liften op de sociale onvrede over het dure levensonderhoud. Maar de groei beklijfde niet. In januari, tijdens de verkiezingen voor de Knesset, behaalde de Arbeiderspartij slechts 15 van de 120 zetels.

Volgens analisten verwaarloosde Jachimovitz de traditionele linkse duivenrol in het vredesproces. Herzog wil daarom de oude koers hervatten. Hij hoopt de partij, die sinds 1999 geen stembusgang meer heeft gewonnen, terug te brengen in het centrum van de macht.

In zijn overwinningstoespraak, gisteren, noemde hij vrede met de Palestijnen een topprioriteit. Hij betwijfelt of premier Benjamin Netanjahoe het belang ervan voldoende beseft. Ondanks zijn kritiek is Herzog bereid tot de rechtse coalitie toe te treden als dat een akkoord met de Palestijnen naderbij brengt. Minister van justitie Tzipi Livni, belast met het vredesproces, nodigde Herzog gisteren meteen uit om de daad bij het woord te voegen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden