NET UIT

K. Broersma: 'Buigen onder de storm', levensschets van Philip Mechanicus. Van Gennep, Amsterdam; 272 blz.-f 38,50.

De journalist Philip Mechanicus (Rapenburgerstraat, Amsterdam, 1889 - Auschwitz, 1944) leverde als verslaggever zijn indrukwekkendste prestatie met 'In Depot', dagboek uit Westerbork, gepubliceerd in 1964.

Colin Wilson & Donald Seaman: De serie-moordenaars. Elmar, Rijswijk; 343 blz.f 34,50.

Vertaalde studie over de psychologie van serie-moordenaars, onder wie Henry Lee Lucas, wiens geruchtmakende filmportret deze week in Nederland in premiere is gegaan.

Filip Rogiers: Monologen met Jozef Deleu. Kritak, Leuven; 129 blz.-f 29,90.

Opinies en standpunten van de Vlaamse cultuurpoliticus-zonderpartij Deleu, volgens wie 'alles wat rechtstreeks met taal te maken heeft, op een hoger niveau staat in Nederland dan bij ons'.

Hans Magnus Enzensberger: De grote volksverhuizing. De Bezige Bij, Amsterdam; geb., 78 blz.-f 28.

Duitse essayist van naam geeft in 33 fragmenten even zovele aanzetten tot een discussie over Europese migratie en vreemdelingenhaat.

Elly Singer: Kinderopvang: goed of slecht. SWP, Utrecht; 95 blz.-f 26,50.

Psycholoog en pedagoog die veel onderzoek op dit gebied heeft gedaan, beantwoordt vragen over kinderopvang.

Marguerite Yourcenar: Passies. Athenaeum - Polak & Van Gennep, A'dam; 99 blz.f 27,50.

Yourcenar bundelt liefdesgeschiedenissen van o.a. Phaedra, Achilles, Patrocles, Antigone en Maria Magdalena en wisselt ze af met persoonlijke notities.

Het ontstaan van 'Van Nu en straks', brieveneditie van 1890-1894, bezorgd door L. van Dijck e. a. Centrum voor de Studie van het Vlaams Cultuurleven, Antwerpen; 2 delen, 460 en 353 blz.-500 BF.

De ontstaansgeschiedenis van het Vlaamse literaire tijdschrift 'Van Nu en straks' beschreven aan de hand van brieven tussen de redacteuren August Vermeylen en Emmanuel de Bom.

Sebastiano Vassalli: 'Het goud van de wereld', Wereldbibliotheek, A'dam; 192 blz.-f 29,50.

Nieuwe roman van de winnaar van de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs in Italie. Speelt vlak na de tweede wereldoorlog en beschrijft het marginale bestaan op de oevers van de Ticino.

Plato: Faidon, Sokrates in de dodencel, vertaald door Gerard Koolschijn, Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam, 80 blz.-f 19,50.

Beroemde dialoog van Plato, gehouden in Sokrates' dodencel op de dag dat hij de gifbeker gaat ledigen. Plato legt Sokrates, bij afwezigheid van argumenten voor of tegen onsterfelijkheid, zijn eigen ideeenleer in de mond.

W. B. Yeats: Geef nooit het hele hart. Kwadraat, Utrecht; 64 blz.-f 24,50.

Uitgebreide heruitgave van de enige tweetalige editie in Nederland met gedichten van Yeats, vertaald door Jan Eijkelboom en A. Roland Holst.

Ook ontvangen. Amos Oz: 'De derde toestand'; Meulenhoff, 343 blz. -f 39,50. A. C. Baantjer: De Cock en de dood van een profeet; Fontein, 134 blz.-f 16,90. D. Francis: Kille comeback; Arbeiderspers, 269 blz.-f 34,90. Nik Cohn: Het hart van de wereld, roman over Broadway; Amber, 332 blz.-f 34,90. Marguerite Duras: De matroos uit Gibraltar, zoektocht naar de verdwenen matroos; Van Gennep, 356 blz.-f 48,50. N. Warnars-Kleverlaan/C. Molenkamp: 'Mam, wordt het ooit nog eens als vroeger?'; leidraad voor ouders en verzorgers van kinderen met kanker; Kosmos; 160 blz.-f 27,90. F. van Eeghen-Elias: Balkontuin en dakterras; Terra, geill., 96 blz.-f 39,90. Angela Bowie & Patrick Carr: Angie Backstage, het wilde en snelle leven met David Bowie; Luitingh-Sijthoff, 272 blz.-f 36,90.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden