Net rond corrupte Schotte sluit zich

beerput | De oud-premier van Curaçao verschijnt in mei nog een keer voor de rechter, na een eerdere veroordeling wegens corruptie. Intussen bedrijft hij politiek achter de schermen.

HANS MARIJNISSEN en REDACTIE BINNENLAND

De voor corruptie veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte van Curaçao moet zich op 29 mei opnieuw voor de rechter verantwoorden. Het Hof van Justitie in Willemstad behandelt dan het hoger beroep in de spraakmakende corruptiezaak en trekt daar een hele week voor uit.

Tegenstanders van Schotte hadden graag gezien dat het huidige Statenlid en leider van de politieke partij MFK vóór de verkiezingen op 28 april zou zijn berecht. Hij is eerder door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel en mag zich volgens dit vonnis vijf jaar lang niet met de politiek bemoeien om, volgens de rechter, 'de democratie van het eiland te beschermen'. Dit vonnis is echter niet van kracht tot alle beroepsmogelijkheden zijn gebruikt.

Volgens de rechtbank heeft Schotte door zijn handelen het vertrouwen van burgers ernstig geschaad. Zijn persoonlijk belang stond voorop toen hij zich voor 1 miljoen dollar liet omkopen door de Siciliaanse gokbaas Francesco Corallo, in ruil voor vergaande politieke invloed via Schotte's MFK. Corallo had zelfs een stem bij de benoeming van ministers.

undefined

Schone coalitie

Hangende de uitspraak in hoger beroep probeert Schotte in de tussentijd juist zo veel mogelijk politieke macht te verzamelen. Hoewel hij na de verkiezingen in oktober 2016 met vier zetels in de oppositiebanken belandde, wist hij twee leden van de Pueblo Soberano uit het kabinet los te weken. Daardoor raakte de 'schone coalitie' onder leiding van de sociaal-democraat Hensley Koeiman (partij Man) al na acht weken haar meerderheid kwijt en moest deze aftreden. Schotte wilde met de nieuw gevormde meerderheid van oppositiepartijen verder regeren, maar Koeiman wist daar een stokje voor te steken: hij schreef in allerijl nieuwe verkiezingen uit. Een beslissing die niet meer kan worden teruggedraaid.

Schotte op zijn beurt probeert nu een interim-regering te installeren, maar het lijkt of sindsdien de ambtelijke en justitiële molens extra langzaam zijn gaan draaien. De screeningsprocedure verloopt zo traag, dat het de vraag is of deze interim-regering kan worden benoemd vóór de nieuwe verkiezingen. Schotte kan zelf niet tot een regering toetreden, omdat hij hangende het hoger beroep niet door de screening komt. Waarschijnlijk schuift hij een stroman naar voren.

In deze voor Curaçao zeer onrustige periode lijkt Schotte zijn politieke invloed weliswaar uit te breiden, maar komt hij in justitieel opzicht onder steeds grotere druk te staan. Het corruptievonnis is in hoger beroep moeilijk aan te vechten, omdat veel bewijs niet met verklaringen is opgebouwd, maar uit hard administratief materiaal bestaat. Daarnaast heeft justitie sinds december een sterke troef in handen. In die maand werd op Sint-Maarten Francesco Corallo opgepakt, de gokbaas die Schotte omkocht. En ook zijn Nederlandse boekhouder ging achter tralies. Justitie legde beslag op 120 miljoen euro. Italië vraagt om zijn uitlevering. Corallo kan zijn eigen positie verbeteren door belastende verklaringen over Schotte af te leggen, maar ook de informatie die door justitie is buitgemaakt bij de arrestatie van Corallo kan negatief voor Schotte uitpakken.

undefined

Liquidatie Wiels

En dan is er nog de kwestie van de moord op Helmin Wiels in 2013. Wiels, neergeschoten op het strand bij Willemstad, was destijds de leider van de grootste regeringspartij (PS) en vormde met Schotte een coalitie op het eiland. De hoofddader van de moordaanslag zit een levenslange evangenisstraf uit, maar justitie lijkt steeds meer zicht te krijgen op de bedenkers van het moordplan. In september werd al bekend dat de naam van Elmer Wilsoe in dit dossier voorkomt. Hij was voor de PS minister van justitie in dat kabinet-Schotte. Vorige week werd ook George Jamaloodin opgepakt door Interpol in Venezuela. Hij wordt, naast de beschuldigingen van valsheid in geschrifte en verduistering, óók genoemd in de moordzaak Wiels. Jamaloodin was destijds Schotte's vertrouweling en MFK-minister van financiën. De ex-premier zelf heeft altijd ontkend dat hij van de moordplannen wist.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden