Nét overeind gebleven

De werknemers van het voormalige staatsbedrijf KPN hebben al een decennium van reorganisaties achter de kiezen. De laatste jaren groeit de winst. Op dit moment haalt het de meeste inkomsten uit mobiele telefonie. Het biedt abonnementen aan onder de merknamen Hi en Telfort. Het deelt de Nederlandse markt voor mobiele telefonie met Deutsche Telecom (T-Mobile) en Vodafone. KPN haalt ongeveer driekwart van zijn inkomsten uit Nederland.

Toen KPN nog PTT heette, waren er weinig smaken voor de klant. Je kon één grijze telefoon krijgen en één abonnement. Pas in 1989 staakte de staat zijn directe bemoeienis met het bedrijf. In 1994 ging KPN naar de beurs. Onder topman Wim Dik moest het zich staande houden in de concurrentiestrijd met andere bedrijven. Dat lukte maar matig. Het bedrijf stak zich in de schulden voor mobiele licenties en kocht internetproviders als XS4all, Planet Internet en Het Net. De internetbubbel barstte en KPN wankelde.

Ad Scheepbouwer had de andere helft van het staatsbedrijf, PTT Post, omgebouwd tot het internationale koeriersbedrijf TNT en kwam vervolgens bij KPN orde op zaken stellen. Dat betekende snijden. Zo'n 10.000 KPN'ers moesten weg. Dat gebeurde wel altijd op een sociale manier: miljoenen stak het bedrijf in het omscholen en begeleiden van werknemers naar ander werk.

Rond de introductie van een nieuw abonnement, InternetPlusBellen in 2006, ging het even mis. Klanten klaagden dat de telefoon uitviel als iemand anders in huis aan het mailen was, dat rekeningen niet klopten, maar kregen geen gehoor bij de voortdurend overbelaste klachtenlijn. Wekenlang was KPN onderwerp van gesprek in consumentenprogramma's.

Uiteindelijk wist KPN onder Scheepbouwer de bedrijfsvoering op orde te krijgen. Volgens de nieuwe topman Eelco Blok echter niet genoeg. Twee weken na zijn aantreden kondigt hij alweer een grote reorganisatie aan, een kwart van de mensen moet eruit. Wereldwijd blijft KPN een kleine speler, analisten voorspellen een nieuwe overnamegolf. Het Spaanse Telefónica zou geïnteresseerd zijn in KPN.

In het nieuws omdat...
... het concern aan de hand van topman Eelco Blok gisteren onverwacht massale ontslagen aankondigde bij het voormalige staatsbedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden