Net genezen van ebola en toch terug naar West-Afrika

De Cubaanse arts Felix Baez (R), poseert met zijn vrouw Vania Ferrer en zijn zoon Alejandro, na terugkeer in Havana, Cuba. Beeld epa

De Cubaanse arts Felix Baez, die in Sierra Leone ebola opliep en gisteren volledig genezen werd ontslagen uit een Zwitsers ziekenhuis, heeft laten weten terug te willen gaan naar West-Afrika.

De 43-jarige internist is in Zwitserland door een Canadese experimentele behandeling genezen van ebola. "Ik maak af waar ik aan begonnen ben. Ik ga terug naar Sierra Leone", zei hij bij aankomst op de luchthaven van het Cubaanse Havana.

Baez kreeg in het Universiteitsziekenhuis in Genève een combinatie van medicijnen toegediend, waardoor hij genas. "Hij is geheel hersteld en laboratoriumtests hebben uitgewezen dat hij het land kan verlaten en reizen, zonder risico op besmetting", zei een woordvoerder van het ziekenhuis gisteren.

Baez vloog daarop naar zijn thuisland Cuba, waar hij werd herenigd met zijn vrouw en oudste zoon. Of de internist ook toestemming van de autoriteiten in Cuba zal krijgen om weer naar West-Afrika te reizen is nog niet duidelijk. De ebola-uitbraak in West-Afrika heeft tot nu toe aan meer dan 6000 mensen het leven gekost, onder wie een aantal artsen en ander medisch personeel.

In het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is gisteren voor het eerst een buitenlandse ebola-patiënt opgenomen. Het gaat om een Nigeriaanse militair van de Verenigde Naties Vredesmacht in Liberia (UNMIL), die een bijdrage levert aan de bestrijding van ebola door te zorgen dat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen.

Hoge koorts
Op zondag 16 november kreeg Baez plotseling hoge koorts en een dag later werd bij hem ebola vastgesteld. Hij liep de ziekte op toen hij een ebola-patiënt te hulp schoot die omviel. Baez werd eerst door Britse artsen in Sierra Leone verpleegd, maar de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO adviseerde hem over te brengen naar een specialistische ebola-afdeling van een ziekenhuis in het Zwitserse Genève.

De arts werd op vrijdag 21 november naar Genève gevlogen met een transportvliegtuig. Hij was zelf nog wel in staat om de vliegtuigtrap af te lopen, geheel gekleed in een beschermend pak dat hij net daarvoor had aangetrokken om alle risico's op besmetting uit te sluiten. Met een speciaal ingerichte ambulance is hij toen naar het Universiteitshospitaal vervoerd, begeleid door een politie-escorte.

Meteen na aankomst kreeg Baez de Canadese experimentele behandeling ZMab, een voorloper van het ebolamedicijn ZMapp, dat in de VS is gebruikt om patiënten te behandelen. De behandeling sloeg vrij snel aan, meldde het Universiteitsziekenhuis in Geneve toen.

Beeld epa

"Twee dagen later was hij al veel beter", zei medisch directeur Jacques-André Romand tegen persbureau Reuters. Hij zei ook dat hetzelfde medicijn naar Rome is gestuurd voor de behandeling van een Italiaanse arts met ebola.

Favipiravir
Een woordvoerder van het ziekenhuis zei dat Baez ook nog het experimentele medicijn favipiravir heeft gekregen, een nog ongetest middel dat gemaakt wordt door het Japanse Fujifilm. De WHO heeft het opgenomen op een lijst van potentiële ebola behandelingen.

Van de 138 werknemers in de gezondheidszorg die de ziekte hebben gekregen in Sierra Leone, zijn er 106 gestorven, een veel hoger sterftecijfer dan onder medische hulpverleners in de buurlanden Guinee en Liberia. Afgelopen vrijdag zijn in Sierra Leone opnieuw twee artsen gestorven aan ebola, aldus bronnen bij een ziekenhuis en de autoriteiten.

Cuba heeft 256 artsen en verpleegkundigen gestuurd naar de door ebola getroffen landen, van wie 165 in Sierra Leone, 53 in Liberia en 38 in Guinee. Nog eens 200 Cubaanse hulpverleners staan paraat om te vertrekken naar de West-Afrikaanse landen.

Cuba is een van de grootste leveranciers van medisch personeel in de strijd tegen ebola, en heeft daarvoor internationaal veel lof gekregen, zelfs van aartsvijand de Verenigde Staten.

Medische diplomatie
Het eiland van 11 miljoen mensen heeft al decennialang een uniek programma van medische diplomatie. Door 'legers' van medische personeel in te zetten hoopt Cuba vrienden in het buitenland te maken en de broodnodige buitenlandse deviezen te kunnen binnenhalen met het geven van medische adviezen.

Het Universiteitshospitaal in Genève. Beeld afp

Cuba heeft meer dan 50.000 medische werknemers in meer dan 60 landen. Landen als Brazilië betalen Cuba honderden miljoenen dollars per jaar voor de diensten van de medici.

Een arts verdient in Cuba omgerekend zo'n 60 euro per maand, maar tijdens buitenlandse missies krijgen zij een hoger salaris. Critici hebben de communistische regering er in het verleden van beschuldigd zijn artsen onder te betalen, door het grootste deel van de inkomsten die ze uit het buitenland krijgt zelf te houden en niet door te geven aan de artsen.

Felix Baez was de eerste Cubaanse medicus die besmet is geraakt met ebola. In de week dat hij de diagnose kreeg wenste zijn zoon Alejandro, tweedejaars student medicijnen, hem vanaf Cuba sterkte toe. "Wees sterk papa, alles komt goed", zei Baez-junior in een verklaring die op de officiële website CubaSi werd gezet. "Heel Cuba wacht op jou."

Medische personeel in Liberia vervoert het lichaam van een man die waarschijnlijk aan ebola is overleden. Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden