Net geen zilver, toch trots op brons

Roeien | Na het desastreus verlopen WK van 2014 leek olympische eremetaal een utopie voor de Holland Acht. Toch is er nu brons.

Natuurlijk was het binnen de ploeg een thema en kwam het af en toe ter sprake: de gouden olympische medaille van de Holland Acht in Atlanta. Hoe mooi zou het niet zijn om die prestatie van exact twintig jaar geleden te evenaren. Na de overtuigende winst in de wereldbekerwedstrijd in Luzern zat de Holland Acht van nu op schema, maar meer dan brons zat er in Rio de Janeiro niet in.

Mechiel Versluis was negen jaar oud toen de Holland Acht op de Spelen van Atlanta naar het legendarische goud roeide. "Ik kan me niet herinneren dat ik toen voor de tv zat", zegt de 29-jarige roeier uit Dronten na de finale van zaterdag, waarin Nederland Groot-Brittannië en Duitsland voor moest laten gaan. "Maar ik heb de beelden later wel vaak teruggezien."

Twee roeiers uit de Holland Acht van destijds, Nico Rienks en Henk Jan Zwolle, begeleidden Versluis in het begin van zijn carrière. "De prestatie van die acht was een inspiratie voor ons. Het was ook ons streven om in hun voetsporen te treden. Als we ons beste roeien hadden laten zien, hadden we voor goud kunnen meedoen."

Zilveren positie

Op het fraaie Lagoa Rodrigo de Freitas, met op de achtergrond het imponerende Christusbeeld, roeide de Holland Acht zaterdag een fantastisch middenstuk. De boot lag lange tijd op een zilveren positie, ver achter de oppermachtige Britten, maar vóór de Duitsers. In de laatste halen van de race moest Nederland 63 hondersten toegeven op Duitsland. "Geen zilver, was mijn eerste reactie", zegt Versluis, "maar nu ben ik ook trots op brons."

Na de triomf in Luzern gold de Holland Acht als kandidaat voor het goud in Rio. Op de Rotsee Regatta domineerde de Nederlandse boot de hele race. "Toen roeiden we beter dan nu", aldus Versluis. "Vanaf het begin dat we hier waren, roeiden we niet helemaal zoals we wilden. We waren de hele tijd op zoek naar het gevoel van Luzern. Pas in de laatste training voor de finale kregen we dat eindelijk een beetje te pakken."

In 2014, na de voor Nederland desastreus verlopen WK in Amsterdam, leek een olympische medaille voor de Holland Acht een utopie. Na het mislopen van de A-finale op de Bosbaan was Rio verder weg dan ooit. Rienks, een van de gouden roeiers in Atlanta, meende dat Nederland weer helemaal op nul moest beginnen en dat het zeker zes jaar ging duren voordat er weer een acht met perspectief zou zijn.

Maar de roeibond greep in. Besloten werd dat de roeiers uit de Holland Vier, vijfde op de Olympische Spelen van Londen en wereldkampioen in 2013, een stoeltje in de acht kregen. "We waren inderdaad een succesvolle vier", zegt Versluis, die samen met Boaz Meylink, Robert Lücken en Olivier Siegelaar de overstap naar de acht maakte. "Er waren nog meer goede jongens en toen hebben we de krachten gebundeld."

Die verhuizing pakte goed uit, hoewel het destijds voor de jongens uit de Holland Vier best een gok was. Ze verlieten een goede boot en hadden geen idee of het avontuur met de Holland Acht een kans van slagen had. Versluis: "In het begin moesten we met z'n allen heel erg zoeken. Maar we zagen wel dat er iets mogelijk was. Ik weet nog dat ik voor de eerste training in de acht stapte en het ging gelijk als een dolle. En nu staan we hier met een bronzen plak als beloning."

Vrouwenacht naast het podium

Na vier achtereenvolgende olympische podiumplaatsen viel de vrouwenacht in Rio buiten de prijzen. In de finale van zaterdag ging Nederland voortvarend van start, maar na twee kilometer gleed de boot als zesde en laatste over de finish. Ver achter de Verenigde Staten (goud), Groot-Brittannië (zilver) en Roemenië (brons). "De eerste kilometer ging heel goed", keek Ellen Hogerwerf terug. "Het geloof was er zeker en we zijn er ook vol voor gegaan." Vier jaar geleden in Londen was de vrouwenacht de enige Nederlandse boot die een (bronzen) medaille pakte. Nu viel de oogst van de roeivloot in Rio hoger uit: een keer goud (lichte dubbeltwee vrouwen), een keer zilver (dubbelvier vrouwen) en een keer brons (Holland Acht).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden