Net geen vierde titel voor ras-Beier

AMSTERDAM - Onvergeeflijk. Lang voor de vraag zou komen, had Georg Hackl al laten weten dat hij bij de opening van de Winterspelen de vlag niet zou dragen. De Duitser had in Salt Lake City wel wat beters te doen.

Dat het verzoek zou komen, was onvermijdelijk. Hoe bescheiden de plaats van rodelen in de internationale hierarchie ook zijn mag, Hackl wordt gezien als icoon van de Duitse sport. Dat wordt niet herzien, ook al miste hij gisteren de kans als eerste sporter ooit tijdens vier Winterspelen te triomferen in dezelfde discipline.

Ondanks zilver achter de Italiaanse wereldkampioen Armin Zöggeler blijft Hackl de meest succesvolle rodelaar uit de geschiedenis. Dat dankt de 35-jarige uit Berchtesgaden aan toewijding en streven naar perfectie. Daarin werd hij gestimuleerd door zijn vader, die twee maanden geleden tijdens een huldiging van zijn zoon op 55-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand.

Toen al jong de successen kwamen, spoorde Hackl senior zijn zoon aan zelf zijn sleeën te bouwen. Na aanvankelijke verbazing en afwijzing, zag junior in dat zelfwerkzaamheid de enige weg is naar de top. Eindeloos kan Hackl schaven aan zijn materiaal.

,,Dat pietepeuterige werk is mogelijk de grootste motivatie om deze sport nog altijd te bedrijven'', zei hij in Die Welt. ,,De juiste afstemming, de waarheid vinden, is een kunst waaraan ik me geheel en al heb overgegeven.''

Daarin is Hackl bereid ver te gaan. Door een chronische blessure blijft hij bij de start achter op de concurrentie. Een inhaalslag werd beraamd. Na bestudering van de olympische baan kwam hij tot de slotsom dat de ophanging van de ijzers moest worden aangepast. Daarvoor schakelde hij de researchafdeling van Porsche in.

De details blijven geheim, het is journalisten verboden ernaar te vragen. In het buitenland wordt de slaapkamer gedeeld met het 23 kilogram zware vervoersmiddel, waarmee snelheden van boven de 140 km/u worden bereikt; van en naar de baan vervoert Hackl zijn trots persoonlijk, verstopt in een groene draagzak

Rodelaars vormen geen gesloten familie, overal liggen spionnen of saboteurs op de loer. De duizendste van een seconden verschil in de wedstrijd wordt niet zelden in de psychologische oorlogsvoering gewonnen.

Hackl wordt er voor elke Spelen weer van beschuldigd zich te verstoppen. Voor Nagano verloor hij alle zes wereldbekerwedstrijden, om vervolgens als eerste rodelaar in de olympische geschiedenis alle vier manches te winnen. Dit seizoen won hij alleen de laatste World Cup om, zo beweren de kwaadsprekers, zich in Salt Lake City te verzekeren van een plaats in de beste startgroep.

Harder dan deze speldenprikken werd Hackl geraakt door de Amerikanen, die de baan gesloten hielden voor hun concurrenten. ,,Voor de Spelen hebben we nog geen dertig afdalingen kunnen maken, de Amerikanen de afgelopen vier jaar wel 400 tot 500. Er wordt met twee maten gemeten, dat heeft met sportiviteit niets meer te maken.''

Het moet de ras-Beier (Hackl rodelt, jodelt, doet aan dijenkletsen en liep ooit bij een sportgala in Lederhose rond tussen de smokings) daarom goed hebben gedaan dat de Amerikanen gisteren buiten het erepodium tuimelden. Daarop zal zijn uitbundigheid niet van toepassing zijn geweest. Geen vierde titel, maar met de serie zilver ('88), goud ('92), goud ('94), goud ('98) en zilver ('02) schreef hij ook geschiedenis.

Hackl kan, zoals bij elke Spelen, al vroeg aan het Weissbier. ,,De indeling van het olympische programma had ik gemaakt kunnen hebben.'' Belangrijke zaken heeft hij niet meer om handen. Vandaar dat hij bij zijn afzegging voor afgelopen vrijdag ook een suggestie had: ,,De vlag dragen bij het slotfeest, dat zou ik kunnen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden