Net geen medaille voor ruiters

MARKOPOULO - De Nederlandse springruiters hebben gisteravond bij de landenwedstrijd van de Olympische Spelen net naast een medaille gegrepen. Het kwartet van bondscoach Bert Romp maakte in twee manches één springfout te veel om brons te winnen.

Voor Nederland kwamen in de ring Wim Schröder (Montreal), Gerco Schröder (Monaco), Leopold van Asten (Fleche Rouge) en Gert-Jan Bruggink (Joël).

Het goud was voor de Duitse ploeg. De equipe, bestaande uit Christian Ahlmann, Marco Kütcher, Otto Becker en Ludger Beerbaum, was één ronde voor het einde al zeker van olympisch goud.

Na de eerste manche, in de ochtenduren bij hevige wind verreden, stond Oranje nog gedeeld tweede. Het brak de formatie uiteindelijk op dat in de tweede manche van de loodzware wedstrijd niemand van de vier foutloos bleef.

Joël, het door Bruggink zelf opgeleide paard, maakte desondanks indruk door over beide ritten op slechts één springfout uit te komen. ,,Nee, ik was niet nerveus'', zei de Twent naderhand. ,,Daar heb ik nooit last van. Over medailles heb ik nooit durven dromen. Toch zijn we er dichtbij geweest. Jammer dat het niet is gelukt'', aldus Bruggink.

Bruggink wil het desondanks van de positieve kant bekijken. ,,We zijn nummer vier van de wereld. Dat is heel wat. Ik kijk er liever zo tegenaan dan te zeggen dat we net een medaille hebben gemist. Vrijdag gaan we individueel verder. Ik ga ervoor. Ik geloof zeker dat ik kansen heb.''

De voor hippische begrippen zeer jeugdige Nederlandse formatie maakte indruk met haar onbevangen optreden. Vrijwel zeker neemt Oranje vrijdag met het maximale aantal van drie ruiters deel aan de finale. Dan beginnen de beste combinaties vanaf nul aan de beslissende twee ronden.

Wim Schröder en Leopold van Asten maakten beiden in de tweede manche twee fouten. ,,Over mijn prestaties in z'n totaliteit ben ik tot nu toe tevreden'', zei de oudste van de twee broers uit Tubbergen over zijn optreden. ,,Al spreekt het voor zich dat ik liever zonder fouten was gebleven. In dat geval hadden we die medaille wel gehad.''

Bij Van Asten was de teleurstelling groter. ,,De paarden liepen lekker en sprongen goed. Vooraf hadden we er als groep veel vertrouwen in. Het was vanavond echter net niet goed genoeg, ook niet bij mij.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden