Net een paspoort en meteen al zilver

Ex-Ghanees Gaisah springt op WK naar nieuw Nederlands record

MOSKOU - Antilliaan Churandi Martina jaagt al meer dan twee jaar tevergeefs mondiaal succes na voor zijn nieuwe atletiekland Nederland. Ignisious Gaisah heeft amper een maand een nieuw paspoort en heeft zijn doel al bereikt: Nederland danken met een medaille.

Een jaar geleden was de verspringer nog zo down na mislukte Olympische Spelen, dat hij overwoog te stoppen. Gisteren was hij in Moskou tijdens de WK atletiek het stralende middelpunt van de Nederlandse ploeg met een verrassende tweede plaats. Met zijn zilveren sprong van 8.29 meter verbeterde hij bovendien het een kwarteeuw oude Nederlandse record van Emiel Mellaard met tien centimeter.

Mellaard, die sinds kort als trainer terug is in de atletiek, liet in Moskou terstond zijn felicitaties overbrengen. Gaisah verontschuldigde zich ten opzichte van zijn voorganger. "Jammer voor Mellaard. Maar dit is ongelooflijk. Meteen een medaille én een Nederlandse record."

Gisteren herhaalde Gaisah het doel van zijn nieuwe missie. Als tiener was hij in 2001 in Rotterdam neergestreken om zich daar, ver verwijderd maar met steun van zijn ouders, te ontwikkelen als verspringer van internationale allure. Als junior was hij talentvol gebleken, maar in Ghana waren faciliteit noch geld voorhanden om verder te komen.

Het gedurfde avontuur loonde, alleen een olympische medaille heeft hij nog niet gewonnen. Dat kwam mede door moeilijke jaren met zware knieblessures. Hij probeerde zelfs terug te komen door van springbeen te wisselen, maar keerde na een jaar op die beslissing terug.

Altijd heeft hij op steun kunnen rekenen van zijn Nederlandse trainers, verzorgers, manager en sponsor. Gaisah vond het daarom niet meer dan zijn plicht om een leven met een nieuwe nationaliteit in te slaan: hij wil succesvol zijn voor Nederland. Waarbij hij gisteren aangaf dat zijn succes als geroepen komt. Zijn financiële bronnen dreigden al een tijdje op te drogen. Nu is hij verzekerd van de A-status van NOC-NSF.

De ommezwaai op het gebied van nationaliteit had ook een andere achtergrond: problemen met de Ghanese federatie. Toen hij zich vorig jaar in goede vorm voelde komen, werd hij gesommeerd naar zijn geboorteland terug te keren voor nationale kampioenschappen en een wekenlang trainingskamp, verstoken van zijn trainers. Het was dat, of niet deelnemen aan de Spelen. Hij voelde zich ontredderd onder een onbekende trainer met andere opvattingen en kwam in Londen met een sprong van 7.79 niet door de kwalificatie.

Na een periode van depressie besloot Gaisah dat het allemaal anders moest. Hij veranderde van trainers en daarmee van programma. Onder sprinttrainer Errol Esajas kwam de nadruk op snelheid en kracht te liggen. Dat is volgens Gaisah vooral de reden van zijn verrassende comeback na vele matige jaren.

De 8.29 meter van gisteren was zijn verste sprong sinds 2006, het jaar waarin hij in Moskou wereldkampioen indoor werd. In Moskou waren dit keer zijn beide nieuwe trainers niet aanwezig. Hoogspringer Rini van Leeuwen begeleidde de verspringer tijdens de wedstrijd.

Voor Ghana excelleerde Gaisah op alle Afrikaanse toernooien en de Commonwealth Games. In 2005 in Helsinki werd hij vice-wereldkampioen met een sprong van 8.34 meter. De overeenkomst tussen dat toernooi en dat van Moskou: net als acht jaar geleden zal Gaisah met een succesvolle Nederlandse ploeg terugreizen. Toen als Ghanees met wereldkampioen Rens Blom en de met zilver omhangen Rutger Smith. Nu als Nederlander met een eigen trofee en het brons van Dafne Schippers.

De dertigjarige Gaisah kreeg vorige maand net op tijd zijn paspoort en toestemming van de Ghanese federatie om voor Nederland aan de WK deel te kunnen nemen. "Mijn familie en vrienden in Ghana zullen blij zijn met mijn succes, over de federatie weet ik dat zo net niet."

Een uiterst zenuwachtige Gaisah had woensdag tijdens de kwalificatie met een matige sprong van 7.89 meter als twaalfde en laatste de finale gehaald. "Met de hakken over de sloot, luidden daarover zijn spaarzame Nederlandse woorden. Liever communiceert Gaisah in het Engels. Maar hij verwees naar de Amerikaanse Brittney Reese, die zich bij de vrouwen ook als twaalfde kwalificeerde en goud won.

Gisteren waren de eerst zo trillende benen rustig. "Als je echt wilt, vertrouwen hebt en hard traint, kun je alles bereiken", luidt zijn filosofie. Met een eerste sprong van 8.09 stond hij gedeeld derde, waarna een degelijke serie volgde. Met als hoogtepunt de vierde sprong van 8.29, waarmee hij achter de winnende Rus Aleksandr Menkov (8.56) opschoof naar de tweede plaats. Gaisah weigerde na zijn zesde poging nog naar zijn resterende concurrenten te kijken.

"Voor de finale waren mijn zenuwen weg, ik wist dat ik ver kon springen. Na mijn 8.29 maande ik mezelf tot rust, ik mocht niet naast mijn schoenen gaan lopen. Ik kon nog verder springen", aldus Gaisah.

Nu wil hij het nieuwe hoofdstuk in zijn leven uitbouwen. "Ik ben een deel van Nederland geworden. Ik wil een olympische medaille winnen, de enige die ik nog miste. En nu ook medailles voor mijn nieuwe continent Europa, op EK's indoor en buiten. Ik zal voor Nederland springen tot mijn benen nee zeggen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden