Déjà Vu

Net als Twan werd Mies twee keer van de buis gehaald

Mies Bouwman. Beeld ANP Kippa
Mies Bouwman.Beeld ANP Kippa

Schoenmaker blijf bij je leest. Dat spreekwoord geldt in elk geval in de televisiewereld, waar de makers worden geacht hun vertrouwde kunstjes te blijven doen.

Wie zondigt tegen die wet, loopt grote risico's. Niet voor niets gaat het in veel analyses over het deze week voortijdig van het scherm gehaalde 'RTL Late Night' over de mismatch tussen de serieuze journalist Twan Huys en de ondraaglijke lichtheid van het infotainment en de RTL-sterretjes.

De vorig jaar overleden Mies Bouwman maakte een soortgelijk debacle mee, toen ze eind jaren zeventig van de vorige eeuw van het grote amusement ('Een van de acht') de overstap probeerde te maken naar praatprogramma's. Zo'n tien jaar eerder was ze al succesvol geweest met de talkshow 'Mies en scène'. Dus begaf ze zich niet helemaal op onbekend terrein. Nieuw was wel de insteek van het programma 'Netwerk'. Het zou tv over tv worden.

Dat bleek een tour de force, want medewerkers van andere omroepen mochten niet zomaar bij de Avro komen zitten. En steeds opnieuw was er ophef. Tijdens een interview met VVD-leider Hans Wiegel dook de progressieve tv-journalist Fons van der Poel op in het publiek om een kritische vraag te stellen. Mies uitte in een uitzending scherpe kritiek op de antihomo-campagne van de Amerikaanse ex-miss en zangeres Anita Bryant en liet pianiste Pia Beck en de Zangeres Zonder Naam het protest kracht bij zetten. "Beste vent, hou gerust van je vriend", zong laatstgenoemde in het lied 'Luister Anita'. Na deze 'homopropaganda' regende het boze brieven bij Mies. Misschien werd ook wel al te scherp in eigen keuken gekeken, bijvoorbeeld tijdens een item over de wel erg nauwe lijntjes tussen de discjockeys van de omroepen en de platenmaatschappijen.

Willem Duys

Na de zesde 'Netwerk' werd het programma van het scherm gehaald. Toevallig was dat ook de aflevering waarin uitgever Geert van Oorschot tijdens zijn interview met Mies uiterst kritisch was over de andere grote Avro-coryfee Willem Duys. Van Oorschot zei niet te kunnen begrijpen "dat nog nooit iemand een steen door de vissenkom van Willem Duys had gegooid". Behalve Duys' vaste rekwisiet moest ook de presentator zelf eraan geloven. "Het lijkt me heel erg om er zo dom, onnozel uit te zien", zei de uitgever.

De Avro verwees na het van de buis halen naar de tegenvallende kijkcijfers en zei dat 'Netwerk' "door de Avro-leden niet als een programma van hun omroep herkend werd". Laat de opzeggers hun gang gaan, had Mies in de discussies voor het van de buis halen van 'Netwerk' nog geprobeerd. Op den duur zouden dat soort 'geestelijk gepensioneerden' anders wel een andere reden vinden voor beëindiging van hun lidmaatschap.

Na het stoppen van 'Netwerk' zocht een teleurgestelde Mies haar heil in België. In het programma 'Noord-Zuid' interviewde co-presentator Johan Anthierens de Nederlanders en zij de Vlamingen. Aan het slot werden ze samen geconfronteerd met een verrassingsgast.

Maar de omroepbonzen van de BRT bleken nog bemoeizuchtiger dan die in Hilversum. Toen Anthierens en Bouwman aan het slot van een aflevering Pierre Kartner als surprise tegenover zich kregen, lieten ze weinig van hem heel. De Belg zei live 'piskwaad' te zijn op zijn redactie, omdat die hem had opgezadeld met de maker van het dubieuze 'Smurfenlied'. Kartner liep uiteindelijk weg uit het interview. Anthiersens kreeg zijn congé. Mies moest van de BRT met een andere Vlaamse presentator gaan werken. Dat weigerde ze, wat het definitieve einde van 'Noord-Zuid' betekende.

Na haar mislukte avonturen in de serieuze journalistiek keerde Mies terug naar haar oude metier, het amusement. Met 'Telebingo' werd ze opnieuw kijkcijferkoningin met geregeld meer dan zeven miljoen kijkers.

Déjà vu

Paul van der Steen bekijkt wekelijks het nieuws door een historische bril. Lees hier eerdere afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden