Net als Juffrouw Volten

In 1960 kwam ik vanuit Den Haag naar Almelo, in de vierde klas van de mms. Conrector mej. dra M. Volten gaf Nederlands. Ze had een stem die klonk als een klok en wij sidderden in de banken.

Leiden Ella Veenstra-Monteban

We lazen in die tijd nog minstens twintig boeken voor onze literatuurlijst. Juffrouw Volten bemoeide zich intensief met de samenstelling van die lijst. Ze vond mij bijvoorbeeld nog veel te kinderlijk voor een boek als `Vrouw en vriend` van Anna Blaman. Schrijvers als Jan Wolkers konden absoluut niet. In ons Literatuurgeschiedenisboek van Lodewick moesten we voortdurend aantekeningen zetten zoals `Deze schrijver heeft geen zicht op Gods genade`.

Juffrouw Volten bezocht ook alle leerlingen thuis, minstens eenmaal per schooljaar. Wij woonden in Enter, een heel eind van Almelo, maar Juffrouw Volten bezocht ons dan op zondagmiddag. Mijn ouders waren diep van haar onder de indruk en vooral van het inzicht dat ze in mijn meisjespsyche tentoonspreidde.

Toen ze een keer wat later op school zou komen, wees ze, tot mijn verbazing, mij aan om haar zolang even te vervangen. Het werd natuurlijk een pan in de klas. Toch riepen mijn medeleerlingen af en toe dat ik net Juffrouw Volten leek en dat ik best geschikt zou zijn als lerares.

Toen ik eindexamen deed in 1962 met een 9 voor Nederlands, adviseerde Juffrouw Volten mij Nederlands te gaan studeren.

Nu zie ik terug op meer dan dertig jaar Nederlands geven. En vaak als mijn leerlingen wanhopig aan me vroegen wat nu een geschikt en leuk boek voor de lijst zou zijn, moest ik denken aan de adviezen van Juffrouw Volten. Neem een boek dat bij je past, dan lees je met plezier en blijf je ook lezen in je verdere leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden