Net als Chris en Gwyneth

Gwyneth Paltrow en Chris Martin hebben het leuk samen. Je zou bijna vergeten dat ze gescheiden zijn.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

In een nummer waarin scheiden centraal staat mogen Brad Pitt en Angelina Jolie niet ontbreken. Maar er is weinig te vertellen over de 'scheiding van het jaar'. De advocaten doen hun werk blijkbaar heel goed, want na de eerste zeer publieke schermutselingen zijn de echtelieden tot de orde geroepen en wordt er nu achter hermetisch gesloten deuren onderhandeld.

Het enige betrouwbare nieuwtje, tussen alle wilde geruchten en roddels, is dat het Franse chateau van Brad en Angelina in de verkoop gaat. Blijkbaar heeft geen van beiden interesse in het romantische landgoed Miraval waar ze elkaar nog maar twee jaar geleden in het bijzijn van hun zes kinderen het ja-woord gaven. Daarmee is het voortbestaan van de Jolie-Pitt rosé, afkomstig uit de eigen wijngaard, onzeker. De oogst van dit jaar zal worden voorzien van inderhaast gedrukte etiketten waarop de namen van de Hollywoodacteurs ontbreken. Op de flessen van voorgaande jaren is een run ontstaan. Collector's items!

Een interessanter, en wellicht inspirerender scheidingsverhaal is dat van actrice Gwyneth Paltrow en Coldplay-frontman Chris Martin. Toen zij twee jaar geleden uit elkaar gingen, na een huwelijk van tien jaar, noemden ze het geen scheiding, maar 'conscious uncoupling' - bewust ontkoppelen. Ze zouden het waardig regelen, met respect voor elkaar en met de nadruk op het belang van hun twee jonge kinderen. Cynici smaalden dat het geklets was van twee zweverige Hollywood-hippies - het soort dat hun kinderen opzadelt met namen als Apple en Moses - en dat de messen binnen de kortste keren scherp geslepen op tafel zouden liggen bij dure advocatenfirma's.

Maar ziedaar, twee jaar later zijn Gwyneth en Chris het toonbeeld van hoe een scheiding ook kan verlopen. Ze gaan samen met de kinderen op vakantie, afgelopen zomer nog waren ze in de Hamptons, bij New York. Op het recentste Coldplay-album zong Gwyneth mee in het achtergrondkoortje. In een interview met Glamour vertelde Gwyneth dat ze de sleutels van elkaars Californische villa's hebben. "Gisteren kwam hij terug van een reis en hij sliep hier zodat we 's ochtends met z'n allen konden ontbijten en hij de kinderen naar school kon brengen. Ik slaap vaak met de kinderen in zijn huis in Malibu. Dan blijven we een weekend. We zijn nog steeds heel erg een familie, ook al hebben we geen romantische relatie meer."

Het klinkt zo gezellig dat je je afvraagt waarom ze eigenlijk gescheiden zijn - er zijn getrouwde stellen die met minder genegenheid genoegen moeten nemen. Gwyneth gaf toe dat die vraag haar ook weleens bekruipt. Maar nee, ze heeft Chris toch liever als 'de ideale ex-echtgenoot'. Overigens was het stel al een jaar bezig met ontkoppelen voor ze het nieuws wereldkundig maakten. En daarna duurde het proces nog eens twee jaar - pas afgelopen zomer zetten ze hun handtekeningen op de scheidingspapieren.

Natuurlijk is het af en toe lastig om zo dicht op je ex te leven, geeft Gwyneth toe. Bijvoorbeeld als hij verliefd wordt op een ander. Chris werd sinds de scheiding gezien met beroemde vrouwen als actrice Jennifer Lawrence. Dan moet je, vindt Gwyneth: "De knop omzetten - terug naar de kern: ik hou van deze persoon, hij is de vader van onze kinderen, een bijzondere man. Ik moet mijn eigen shit nu even opzijzetten."

Dat hele conscious uncoupling-concept is vooral haar ding. Net als het streng-vegetarische dieet waar het gezin om bekendstond -Gwyneth schreef er een rijtje kookboeken over. Chris biechtte in een interview met Rolling Stone op dat hij zich enthousiast op de biefstukken en spareribs heeft gestort. Hij vindt het een 'gekke scheiding, op een goede manier'. "Je kunt zo'n breuk heel agressief benaderen en elkaar de schuld geven. Maar je kunt jezelf ook in de garage zetten - bij wijze van spreken. De onderdelen uit elkaar halen, schoonmaken en weer in elkaar zetten."

Gekke Hollywood-hippies? Vast wel. Maar veel gescheiden stellen zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden