Nesty ambassadeur zonder inkomsten

AMSTERDAM - Een zwembad heeft Suriname niet, althans geen bassin van Olympische afmetingen. Alleen daarom al was het zo opmerkelijk dat Anthony Nesty zes jaar geleden als triomfator in het zwempaleis van Seoul de naam van zijn land de wereld over droeg. Maar zelfs zijn befaamdste ambassadeur kan het lijdende Suriname niet meer betalen.

Als held werd Nesty na zijn Olympische triomf in Suriname binnengehaald. Het liefst had de bedeesde zwemmer slechts de felicitaties van zijn familieleden in ontvangst genomen om over te gaan tot de orde van de dag. Maar het verslaan van de Amerikaanse grootheid Matt Biondi op de 100 meter vlinderslag impliceerde veel meer dan een opmerkelijk sportfeit. Het in een diepe economische crisis verkerende Suriname had zowel een bliksemafleider voor het eigen volk als een promotor voor de rest van de wereld. Sport en politiek, ze zijn lang niet altijd gescheiden te zien.

De sport vormde Nesty persoonlijk en gaf zijn land inderdaad bekendheid. Na zijn sensationele greep naar goud in Korea vluchtte hij letterlijk voor de wereldpers die hem dreigde te overspoelen. Afgezien van Nederlandse vertegenwoordigers van de media en die ene uit Suriname zelf bleek niemand er van het land te hebben gehoord. Vier jaar later was de situatie in Barcelona totaal anders. Er waren zowaar Amerikanen die de natie konden traceren. En Nesty verhaalde na zijn mislukte poging tot titelprolongatie - hij won achter Morales en Szukala brons - uitgebreid over zijn toekomstplannen - ambassadeur worden, bij voorkeur in de VS - en over de wijze waarop hij in zijn land was ontvangen. Over de op een na hoogste onderscheiding die hem ten deel was gevallen, de postzegels met zijn naam, de munten met zijn beeltenis, het stadion dat naar Nesty was vernoemd. Velen barstten in lachen uit toen hij terloops opmerkte dat “er ook een vliegtuig naar me is genoemd, maar dat is verongelukt”. Van een grap was echter geen sprake, het ongeluk met de DC8 op Zanderije heeft velen het leven gekost.

Barcelona had de afsluiting van Nesty's zwemcarrière moeten zijn. Hij bemerkte dat het hem lichamelijk en geestelijk steeds zwaarder viel om de loodzware trainingsarbeid op te brengen. Bovendien bemerkte hij in de weinige tijd dat hij in eigen land doorbracht, dat steeds meer landgenoten op zijn val zaten te wachten. Nesty droeg zijn successen steevast op aan zijn landgenoten, die een opkikker wel konden gebruiken. Hij verweet de officials van zijn bond met eigen belang bezig te zijn en noemde ze zelfs 'slijmballen'.

Toch blijkt Nesty niet van het toneel te zijn verdwenen. Hij wil in september zijn in Perth veroverde wereldtitel verdedigen, maar de malaise in zijn land dreigt die ambitie te dwarsbomen. Eind vorig jaar kondigde de regering van Suriname aan dat wegens de economische nood de steun aan Nesty met ingang van 1 april zou worden stopgezet. De overheid betaalde de studiebeurs aan de Amerikaanse universiteit van Gainesville. Nesty, die tot sportambassadeur voor het leven was benoemd, kreeg voorts alle gelegenheid zich sportief te ontplooien en zou naar verluid een toelage voor levensonderhoud krijgen van 2000 dollar per maand. Op dat laatste weigerde hij overigens commentaar te leveren.

Stichting

Om Nesty toch in staat te stellen deze zomer tijdens de WK in Rome te starten, is begin dit jaar in Nederland de stichting 'Trek Nesty over de streep' opgericht. Drijfveer achter de initiatiefgroep blijkt Michelle Goossen-Nesty, de in Nederland wonende zus van de wereldkampioen. In het comité van aanbeveling heeft Stanley Menzo zitting genomen.

Becijferd werd dat een bedrag van 130 000 gulden nodig is voor de kostbare combinatie van studie (criminologie) en zwemmen. Veel tijd is al gestoken in het aanschrijven van bedrijven, concreet heeft dat nog niets opgeleverd. Voor komende zomer staat een aantal acties op stapel, waaronder een brunch in juni. De sportheld zelf zal aanschuiven, anderen kunnen tafels huren. Tijdens de maaltijd zullen enkele zwemspullen en medailles van Nesty worden geveild, al merkt woordvoerder Jamila Saoud op dat daarbij niet de Olympische trofee zal zijn.

Jamila Saoud: “De regering van Suriname kan het in de huidige crisis naar de bevolking toe natuurlijk niet verkopen om iemand voor veel geld te laten trainen als anderen van de honger sterven. Daarom zijn wij de actie gestart om Nesty's trainingen, wedstrijden, reizen, hotels en begeleiding te betalen.”

Medio juni zal Nesty naar Nederland komen. De Koninklijke Nederlandse Zwembond heeft toegezegd dat de zwemmer van zijn faciliteiten gebruik kan maken. Nesty kan voorts met de Nederlandse WK-ploeg voor een hoogtestage naar Frankrijk en hij zal deelnemen aan wedstrijden in Rusland. “Nesty is een ambassadeur van zijn land, daarom is deze actie meer dan een vriendendienst”, aldus Saoud. “Wij vinden dat ook een zwemmer uit Suriname met zijn sport door moet kunnen gaan. Zodat hij los van alle negatieve berichten uit Suriname ook iets positief kan toevoegen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden