Nestor parlement Bagdad gedood

Een Iraaks parlementslid, zijn zoon en twee lijfwachten zijn gisteren om het leven gekomen bij een aanslag met een autobom. Vier lijfwachten raakten gewond.

De aanslag werd gepleegd in Rashidiya, 35 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad. Het slachtoffer, de sjiiet Dhari Ali al-Fajadh, en zijn zoon waren op weg naar het parlement in Bagdad.

De groep Al-Kaida in Irak claimde de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Al-Fajadh in een verklaring die via internet werd verspreid.

Al-Fajadh was 87 jaar en het oudste lid van het drie maanden geleden geïnstalleerde parlement. Hij was lid van de Opperste Raad van de Islamitische Revolutie in Irak, de grootste sjiitische partij van het land. Ook was hij een hoge sjeik van de Al-Boamer-stam in de regio Mahmoudija, een broeinest van soennitische opstandelingen ten zuiden van Bagdad. Tot de stam behoren zowel sjiieten als soennieten.

Bij aanslagen elders in Irak vielen gisteren opnieuw vele doden en raakten tientallen mensen gewond. Onder de gewonden was de chef van de Iraakse verkeerspolitie, brigadegeneraal Salar Ahmed.

In een poging de Iraakse opstand te bedwingen is het Amerikaanse leger gisteren in samenwerking met Iraakse troepen een nieuw offensief begonnen in de westelijke provincie Anbar, genaamd Operatie Zwaard. De operatie richt zich met name op het gebied tussen de dorpen Hit en Haditha, zo'n tweehonderd kilometer ten noordwesten van Bagdad, dat wordt gezien als een broeinest van opstandelingen. De laatste weken zijn ook twee andere grote operaties uitgevoerd, die de namen Speer en Dolk droegen. Om de vele opstandelingen die tijdens deze operaties gevangen zijn genomen onder te kunnen brengen, heeft het Amerikaanse leger maandag aangekondigd de totale gevangeniscapaciteit in Irak fors uit te breiden.

Een meerderheid van de Amerikanen wijst het Irak-beleid van president Bush af, blijkt uit opiniepeilingen.

Maar de president lijkt niet van plan zijn strategie te wijzigen.

De afgelopen nacht hield Bush een rede tot militairen in Fort Bragg (North Carolina). De aanwijzingen waren gisteravond dat Bush zou benadrukken dat ondanks het aanhoudende geweld van opstandelingen er een duidelijke weg naar de overwinning is ingeslagen. Minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei gisteren dat haar baas duidelijk wil maken dat er achter de schermen wel degelijk hard wordt gewerkt om van Irak weer een echte democratische en ook veilige natie te maken.”De VS hebben vaker voor moeilijke tijden gestaan, om uiteindelijk uit te komen in een stabielere wereld”, aldus Rice.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden