Nestle doet bod op Franse producent mineraalwater Perrier

PARIJS (DPA, ANP) - Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestle heeft met de Franse Banque Indosuez een bod uitgebracht op de mineraalwaterproducent Perrier, zo is gisteren bekendgemaakt.

Nestle zag eerdere plannen tot overneming van Perrier gedwarsboomd door de Italiaanse ondernemer Giovanni Agnelli, maar kreeg nieuwe kansen na een verrassende beslissing van de Franse beursautoriteiten.

Agnelli, topman van het Fiat-concern, bracht begin december een bod uit op de houdstermaatschappij Exor, die een controlerend belang van 35 procent in Perrier heeft. Bondgenoten van de Italiaan hebben 14,32 procent van het mineraalwaterbedrijf in handen. Agnelli had de beursautoriteiten ontheffing gevraagd van de verplichting om een rechtstreeks bod op de aandelen Perrier uit te brengen, maar vorige week donderdag werd beslist dat geboden moet worden op ten minste twee derde van het aandelenkapitaal, wat een kostbare zaak is.

Nestle, al eigenaar van de mineraalwaterproducent Vittel, liet gisteren weten dat er door het besluit "een nieuwe situatie" is ontstaan. Het met Banque Indosuez uitgebrachte bod bedraagt 1475 frank (487 gulden) per aandeel. De notering op de beurs van Parijs werd gistermorgen opgeschort op een niveau van 1396 frank. Perrier boekte in 1990 een winst van 616 miljoen frank (203 miljoen gulden) op een omzet van bijna veertien miljard frank (4,6 miljard gulden).

Banque Indosuez heeft eerder geprobeerd het bod van Agnelli te pareren, liefst vanuit Frankrijk. De bank bezit al tien procent van de aandelen Exor.

Het bod waardeert Perrier op 13,3 miljard frank (4,4 miljard). Het Franse bedrijf verkoopt behalve onder eigen naam ook de mineraalwatermerken Contrex, Volvic en, in de Verenigde Staten, Arrowhead. Verder is het de producent van Roquefort-kaas.

Nestle heeft zijn bod gemeld bij het Franse ministerie van financien en bij de EG. Volgens analisten krijgt het Zwitserse mammoet-concern problemen met beide als het bod slaagt. Het concern zou met de aankoop van Perrier in Frankrijk een te machtige positie opbouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden