Nestkast op kantoor

De camera's van Beleef de Lente krijgen steeds meer navolging. Kantoorpersoneel en bewoners van zorginstellingen leven via de webcam mee met het jonge leven in de nestkasten op hun pand.

Slechtvalken op de Zuidas

De teller op de Facebookpagina van slechtvalk Frits stond al snel op bijna 50.000 likes. De pagina was aangemaakt door het personeel van de veertiende verdieping van het ABNAmro hoofdkantoor aan de Amsterdamse Gustav Mahlerlaan. Zij hadden zich ontfermd over het dier dat op de richel voor hun raam vastzat. "Het jonge valkje was vanuit zijn nestkast op de 22ste verdieping gevallen en op de richel terechtgekomen", vertelt Jeroen van Maarschalkerweerd, voorlichter van ABN Amro.

Naast de webcambeelden die op het intranet en op tv-schermen in de ontvangsthal van het bedrijf aan de Zuidas worden vertoond, kregen de slechtvalkvolgers er zo een scherm bij. "De ramen kunnen niet open, dus het was niet mogelijk het dier terug in het nest te zetten. Mijn collega's hebben toen diepvrieskuikens gehaald en die vanuit een klein tochtricheltje bovenin het raam naar het kuiken gegooid. Na een dag of tien was Frits, zoals het dier inmiddels was gedoopt, weer voldoende op krachten. Zij, want de vogel bleek een vrouwtje, deed een tweede vluchtpoging, ditmaal succesvol."

De ouders van Frits waren het eerste paartje dat zich in de nestkast meldde. De bank had de kasten op verzoek van stadsecoloog Marcel Melchers in 2011 laten plaatsen. Van Maarschalkerweerd: "Slechtvalken broeden op hoge locaties en ons pand is een van de hoogste in de omgeving." Voor de bank is de publiciteit mooi meegenomen. Het jaarlijkse ringen van de jongen is inmiddels een vast item bij omroep AT5 en andere regionale media. Dit jaar moeten de eerste slechtvalken zich nog laten zien, maar Van Maarschalkerweerd is optimistisch. "Vorig jaar was het ook raak, toen zaten er drie kuikens in het nest. Een van de ouders was een jong van het nest van het jaar daarvoor. Misschien wel Frits."

http://aps03.avex.nl/cameras/valkbinnen

Nestkastbezitter helpt onderzoekers

Voor veel vogels is goede, natuurlijke huisvesting steeds moeilijker te vinden. Huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren worden gedicht en in de tuinen maken hagen en heggen plaats voor houten schuttingen. Wie een nestkast in de tuin wil ophangen, kan dat volgens Vogelbescherming Nederland en Sovon nu nog doen. Via de site www.weekvandenestkast.nl roepen beide organisaties mensen op om het nieuwe leven in hun nestkastje te monitoren en te registeren op de site. Wie zelf een webcam in het nestkastje wil ophangen moet dat doen voordat het kastje in gebruik is genomen, anders wordt het nest verstoord. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gierzwaluwenpopulatie in Nederland vraagt Gierzwaluwen Bescherming Nederland of zij bij mensen of bedrijven een nestkast met camera kunnen ophangen. In ruil daarvoor wordt aan de camerabezitters gevraagd om ontwikkelingen in het nest zoals het eerste ei te noteren. Werkgroep Slechtvalk Nederland is ook blij met bedrijven die hun pand beschikbaar stellen, maar omdat de populatie inmiddels redelijk is aangegroeid zijn ze daar wat meer terughoudend in. "Wij plaatsen alleen een kast als er een mannetje en een vrouwtje in de buurt zijn."

http://gierzwaluwbescherming.nl/vereniging/nest-monitoring/

'Joop is weer bezig'

Als er een vleugel of een ander stuk duif langs de ramen van het kantoor van de provincie Utrecht naar beneden valt, reageren de ambtenaren daar inmiddels laconiek op. 'Oh, Joop is weer bezig.' Joop is de koosnaam van de slechtvalk die sinds 2012 in de nestkast op het provinciehuis woont en waarvan het wel en wee van hem en zijn vrouwtje Ria sinds een jaar via een webcam is te volgen. Slechtvalk Joop jaagt op duiven, kauwen en andere vogels die anders op de ruiten van het achttien verdiepingen tellende pand zouden poepen. De nestkast is een erfenis van verzekeraar Fortis die eerst aan het pand op de Archimedeslaan zetelde. "Daar hing de kast al een paar jaar op de bovenste verdieping", weet Pascal Gijsen van de Werkgroep Slechtvalk Nederland, "maar in 2012, het jaar dat de provincie in het pand trok, meldde zich pas het eerste paartje en werd het eerste jong geboren: Evert. Een ambtenaar op een van de hogere verdiepingen die de slechtvalken geregeld in de weer zag, heeft toen de twitteraccount @EvertSlechtvalk aangemaakt." Daarop konden de 115 volgers onder andere de laatste updates volgen toen Evert na een mislukte vluchtpoging op de grond belandde en tot ergernis van Gijsen door de dierenambulance naar de vogelopvang in Woudenberg was gebracht. "Meestal is zo'n jong dier na een paar dagen weer aangesterkt en kan het een nieuwe vluchtpoging wagen."

http://slechtvalk.provincie-utrecht.nl/

Koningshuis moet wijken voor gierzwaluw

De bewoners van zorginstelling Herbergier in Tilburg zijn allemaal erg koningsgezind. Niet voor niets hebben alle kippen uit de ren die in de tuin staat, koninginnennamen als Beatrix, Juliana en Wilhelmina. Maar eind april zijn de dementerende ouderen niet alleen opgetogen vanwege Koningsdag. De jaarlijkse terugkeer van de gierzwaluwenkolonie uit Afrika houdt dan de gemoederen flink bezig. In een van de acht gierzwaluwennestkastjes die onder de dakgoot van het oude schoolpand hangen is een webcam gemonteerd. De beelden daarvan worden in een speciaal daarvoor ingericht zitje op de bovenste verdieping vertoond. "De vogels komen bijna altijd op 30 april terug, heel bijzonder", vertelt Patrick de Kort, de eigenaar van deze kleinschalige woonvorm voor dementerende ouderen. "De terugkeer van de vogels en later het prille geluk van de eerste eitjes en tragedies van jongen die uit het nest worden gegooid, worden met veel belangstelling gevolgd. Mevrouw Van Berge die op de etage woont waar de webcambeelden worden vertoond, kan uren in het zitje doorbrengen. Ze leeft heel erg mee met het lot van de jonkies."

En zo hebben de nestkasten een meerwaarde voor de zorginstelling. "En dat terwijl ze aanvankelijk nog een bedreiging leken", vertelt De Kort. "Toen wij in 2011 begonnen met de verbouwing van het pand wees Henk Haans van de plaatselijke gierzwaluwenwerkgroep ons op de nestkasten die daar een paar jaar daarvoor met toestemming van het schoolbestuur waren geplaatst. Omdat de dieren beschermd zijn, hebben we in overleg met de aannemer het schilderwerk en ander onderhoud aan de buitenkant van het pand een tijdje uitgesteld. Door alle commotie ging ik me in de soort verdiepen en raakte geïntrigeerd. Daarom vroeg ik Haans om ons te helpen bij het plaatsen van een webcam. Het liefst zou ik die beelden ook online zetten, maar ik weet nog niet hoe dat moet. Als ik met pensioen ga, wil ik deze vogels nog meer volgen. Vooral het uitvliegen is bijzonder. Ze kunnen niet lopen en als ze op de grond terechtkomen, zijn ze gegarandeerd voer voor de kat. De eerste vluchtpoging is dus cruciaal. Je ziet de jongen in het nestkastje dan ook druk bezig met opdrukken om hun vleugels te trainen en om gewicht te verliezen. Zo hebben ze meer kans om het te redden bij die eerste sprong in het diepe."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden