Nesselande komt net iets tekort

door Fred Troost

Het leek een saaie avond te worden, met een verplicht nummer als wedstrijd, maar het werd een zinderend spektakel waarin Nesselande tegen Treviso boven zichzelf uitsteeg, maar het net niet redde.

Misschien is Treviso wel het beste clubteam ter wereld. Vorig seizoen won de ploeg de Champions League, qua impact in het volleybal vergelijkbaar met het gelijknamige voetbal-equivalent.

Nesselande-coach Peter Blangé speelde er nog, van 1997 tot 1999. Het waren bepaald niet de minste jaren uit zijn imposante carrière. Nog altijd bestaat er in Italië veel respect voor de voormalig spelverdeler van het Nederlands team. In het Treviso dat gisteravond tegen Nesselande aantrad, stonden vier spelers die nog met de oude meester uit Nederland hadden gespeeld. Het zijn sportvrienden gebleven.

Tussen respect en vriendschap staat evenwel professionaliteit in de weg. Gelukkig maar, want dat is de basis van topsport. Dat weet Blangé, die zich gisteren met twee gewonnen sets tevreden moest stellen, als de beste. Hij kon onmogelijk tevreden zijn met wat Nesselande in de eerste set liet zien. Nadat deze set roemloos verloren was gegaan (17-25), kwam de eerste setwinst (25-23) in de tweede set als een aangename verrassing. Het was het resultaat van verbeten doorknokken op karakter. Want het viel niet te loochenen dat de Italiaanse kwaliteit tot dan hoger was dan die van Nesselande.

Het Italiaanse clubvolleybal is in de breedte veel sterker dan het Nederlandse. In de Champions League spelen drie Europees hooggenoteerde Italiaanse ploegen. Voor tegenstanders geldt: in een set een tijd lang bij kunnen blijven, is verdienstelijk. Een set winnen is mooi, dubbele setwinst mag een prestatie heten. Maar een wedstrijd winnen behoort vooralsnog tot het pakket van vrome wensen en onbereikbare illusies. Grotere verdienste dan Treviso aan het wankelen te brengen zat er gisteravond niet in.

Treviso verloor afgelopen weekend in de competitie van Trentino, met 3-0 nog wel. Onkwetsbaar zijn de Italianen dus niet. Dat zij deze lijn in een internationale ontmoeting met een ploeg uit een qua clubvolleybal mindere natie zouden doortrekken, viel echter niet te verwachten.

Toch gebeurde dat bijna, want Nesselande won ook de derde set, met even magere cijfers (25-22), maar toch. De thuisclub imponeerde met een sterke blokkering.

Dat de cruciale vierde set (24-26) verloren ging, was onnodig en derhalve een gebrek aan ervaring. De Rotterdammers hadden de wedstrijdwinst binnen bereik, maar nu werkte een andersoortige blokkering tegen – de blokkering van vertrouwen in de goede afloop. De slotset ging met 8-15 naar Treviso.

Nesselande moest het ook gisteravond doen zonder Guido Görtzen die een enkelblessure heeft. Coen Duiverman, die hem vorige week tegen Dinamo Moskou verdienstelijk verving, was ook nu de vervanger.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden