Nesselande door voorspoed gedragen

Nesselande-speler Dick Kooy scoort het beslissende punt in de eerste set. Het Macedonische blok is kansloos. (FOTO PATRICK POST, SPORTSTATION) Beeld
Nesselande-speler Dick Kooy scoort het beslissende punt in de eerste set. Het Macedonische blok is kansloos. (FOTO PATRICK POST, SPORTSTATION)

In het volleybal is de Europese clubcompetitie begonnen. Nesselande drong door tot de tweede ronde in de CEV-Cup, Dynamo verloor in Italië.

Fred Troost

Het is een curieuze week voor de volleyballers van Dynamo, een week die overmorgen tot een feestelijke climax zou moeten uitgroeien, maar die – als de voortekenen niet bedriegen – evenzeer kan uitlopen op een desillusie met hooguit de herinnering aan een feestelijk middagje. Een pakketje schroot met een dun laagje chroom, zogezegd.

Vrijdag wordt de nieuwe topsporthal in Apeldoorn officieel geopend – een hal waarin Dynamo overigens al sinds een paar maanden speelt. Dat feestje, waarnaar het Apeldoornse volleybal al zoveel jaren smacht, kan ’s avonds al verpest worden als Dynamo de moeilijke visite in Rotterdam aflegt, waar Nesselande wacht.

Dynamo werd in het voorjaar na een tweestrijd met Nesselande Nederlands kampioen. In de play-offs bleven de Rotterdammers in de schaduw steken en Dynamo, dat de titel verdedigde, leek met een nieuw kampioenschap de opwaartse weg naar minimaal nationaal, maar wellicht ook internationaal succes gevonden te hebben.

Leek. Inmiddels heeft Dynamo de wisselvalligheid van het succes leren kennen. De winst in de Super Cup, de traditionele seizoensopening, was tegen Orion al een moeizame exercitie. En van de toetreding van de Nederlandse kampioen tot de Champions League zijn de opponenten vooralsnog niet onder de indruk. De Apeldoorners werden vorige week in eigen huis kansloos weggespeeld door Europees kampioen Zenit Kazan uit Rusland en gingen gisteravond in Italië wederom kopje-onder; tegen Piacenza werd het 1-3. Zo betaalt de succespremie van het kampioenschap zich wel erg schraal uit.

Erger dan deze door relativerende volleybalsupporters toch al ingecalculeerde resultaten is voor Dynamo de martelgang door de huidige competitie. Nu al, na zeven wedstrijden, een kwart van de competitie, staat de Apeldoornse brigade negen punten achter op de eeuwige concurrent uit de Maasstad, die koploper is. En juist die tegenstander wacht vrijdagavond, na de vermoeiende terugreis uit Piacenza.

In Rotterdam is de stemming totaal anders dan in Apeldoorn. Daar begint de gedachte post te vatten dat deze jaargang na een mislukt seizoen, wel eens erg leuk kan worden. Gisteravond rondden de Rijnmonders op simpele wijze de eerste etappe in het Europees avontuur van dit jaar af. De spelers van het Macedonische Rabotnicki Fedsped uit Skopje, waarvan Nesselande vorige week al met 3-0 won, toonden zich loyale medewerkers in het plaveien van de weg naar de volgende ronde in Europa: 3-0 (25-16, 28-26, 25-22).

Vorig jaar was Ron Zwervers eerste als hoofdcoach van een eredivisieploeg en dat jaar bracht niet wat hij ervan had gehoopt. De halve finale in de CEV-Cup was nog het beste resultaat in een bleek jaar waarin naast de verloren play-offs ook het missen van de bekerfinale de teleurstelling bepaalde.

Maar het was ook een leerjaar. Met een op vele plaatsen gewijzigde opstelling vergeleken met het laatste Blangé-jaar werkte Zwerver onverdroten en vastberaden aan een nieuwe ploeg. En die ploeg, waarin welhaast een leeftijdsverbod boven de 25 lijkt te gelden, is inmiddels gegroeid tot een speels en onbevangen gezelschap dat hard werken paart aan spelplezier.

Voldoende is dat nog niet. Gisteren bleek dat jeugdigheid ook met onervarenheid samengaat. Prachtige acties, waarin de schoonheid van het spel ten volle tot uitdrukking kwam, werden afgewisseld door knullige situaties, geboren uit onzekerheid. De wispelturigheid kwam tot uiting toen Nesselande in de tweede set een 24-16 voorsprong verspeelde (24-24), waarna een moeizaam proces volgde om de set uit te maken. Zulke escapades tekenen het groeiproces van de ploeg die vooralsnog door voorspoed gedragen wordt. Of dat genoeg is om de week tegen Dynamo in hemelse sferen te besluiten moet vrijdag blijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden