Nesselande bereikt hoge toppen, maar eindigt in een diep dal

In een bizarre wedstrijd, vol vermakelijke en dramatische momenten, heeft Nesselande gisteravond tegen het Spaanse Unicaja Almeria een zure 3-2 nederlaag geleden: 25-21, 28-26, 23-25, 24-6, 11-15.

door Fred Troost

Spelen op het internationale podium van de Europese topclubcompetitie vergt hogere kwaliteiten dan meedoen aan de competitie in eigen land, ondervond Nesselande. In de bij vlagen krankzinnige partij gingen de Rotterdammers zowel door diepe dalen als over hoge toppen.

Nesselande wil zich ontwikkelen tot een Europese topper en is daarom gelukkig dat het in de kwalitatief hoogste Europese competitie een plaatsje heeft verworven. Dat ging gepaard met aanzienlijke offers, maar de Rotterdammers staan er toch maar. Erbij zijn wil echter nog niet zeggen erbij horen. Daarvoor is nog een lange weg te gaan.

Wispelturigheid was gisteravond het kernwoord in het met 2000 toeschouwers gevulde Topsportcentrum. Er waren momenten waarop de thuisploeg een fraaie serie met hoogwaardig fris spel neerzette, maar die werden even gemakkelijk afgewisseld door spelfasen waarin niets lukte en de paniek de spelers uit de ogen straalde.

De tweede set liet de gekte die in de wedstrijd meermalen toesloeg cijfermatig goed onderbouwen. Van 3-1 liep Nesselande uit naar 7-2, waarna het even later een achterstand van 11-8 noteerde. Die werd weer even onvoorspelbaar omgebogen tot een 15-12 voorsprong. Het paste bij het onevenwichtig spelverloop dat de slotfase van deze set vanaf 23-23 nog driemaal een gelijke stand opleverde, voordat Nesselande het derde setpunt kon verzilveren (28-26).

Zulke sets zijn voor het publiek hoogst vermakelijk, maar voor de onderlegde volleybalkenner een gruwel. Peter Blangé is zo'n kenner en de coach van Nesselande had een moeilijke avond. Ook hij ging in zijn spelbeleving aan de kant door hoogten en diepten. Hij kon noteren wat hij nog aan huiswerk te doen heeft om zijn weinig standvastige spelers, wie het overigens allerminst aan inzet en karakter ontbrak, van zenuwpezen tot Europese hoogvliegers te transformeren.

Nesselande wil dat ook graag -het is het beleid van de club om tot een volwaardige Europese topper uit te groeien. Daarvoor zijn investeringen nodig en die zijn ook gedaan.

Deelname aan de Champions League betekent offers brengen. De Europese volleyballiga CEV stelt forse eisen: aan de accommodatie, de vereiste tv-aandacht, het uitdragen van de sponsors van de CEV ten koste van de aandacht voor de eigen sponsoracquisitie. Er is een boek met regels ter dikte van een telefoonboek. En dan is eigenlijk ook nog een minimum aantal toeschouwers verplicht. Dat laatste zat in Rotterdam gisteren wel goed; over de ambiance kan de supervisor van de CEV niets anders dan goeds rapporteren.

Na twee gewonnen sets kantelde de wedstrijd in de derde set. Ook hier ging het in de slotfase gelijk op, maar nu profiteerde Almeria. Nesselande slaagde er niet goed in terug in de wedstrijd te komen en verloor ook de twee volgende sets. Dat was een forse teleurstelling na een avondje hard werken, dat niets meer opleverde dan leerstof voor de lange weg naar de top.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden