Pop-upredactie

Nergens zijn contrasten in Rotterdam zo groot als rond het Afrikaanderplein

Marktkoopman en Leefbaar Rotterdam-routinier Hennie van Schaik voert campagne op de multiculturele Afrikaandermarkt Beeld arie kievit
Marktkoopman en Leefbaar Rotterdam-routinier Hennie van Schaik voert campagne op de multiculturele AfrikaandermarktBeeld arie kievit

Wordt Rotterdam 'een electoraal slagveld'? Als enige stad in Nederland doen alle landelijke partijen aanstaande woensdag mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwkomers PVV en Denk willen zich meten met Leefbaar Rotterdam en het door de islam geïnspireerde Nida.

Niels Markus

Nergens zijn de contrasten zo groot als in Rotterdam. Scheidslijnen lopen soms dwars door buurten of straten. Rond het Afrikaanderplein, in Rotterdam-Zuid, komen veel tegenstellingen samen. In de buurt van de Afrikaandermarkt bevinden zich enkele van de armste buurten van Nederland. De werkloosheid is groot, veel kinderen gaan zonder ontbijt naar school.

De tekst loopt verder onder de kaart. Klik op de wijken voor meer informatie over de inwoners, hun gezinnen en hun huizen. De rode stippen zijn stembureaus. Klik hierop om te zien wat hier gestemd werd bij de laatste verkiezingen.

Fiets vijf minuten naar het westen en je staat op Katendrecht, de beruchte zeemansbuurt die de transformeerde naar hipsterhotspot. Steek de Rijnhavenbrug over ('De Hoereloper' in de volksmond, verwijzend naar de geschiedenis van Katendrecht) en je staat op de Wilhelminapier. Welgestelden en expats bewonen hier de appartementen met het mooiste uitzicht op de stad.

De verdeeldheid in dit stuk van Rotterdam kwam vorig jaar nog eens aan het licht bij de Tweede Kamerverkiezingen. Bij sommige stembureaus werd Denk de grootste, soms op de voet gevolgd door de PVV. Maar ook GroenLinks en D66 zijn in opkomst: vaak een teken dat hoogopgeleide starters en jonge gezinnen hun weg naar de wijken weten te vinden.

Trouw gaat deze week kijken in de Afrikaanderwijk en omgeving. Wat voor weerslag heeft de verkiezingsstrijd op de Rotterdammers? Welke thema's houden hen bezig?

Suggesties of vragen? Mail naar Pop-up@trouw.nl

Lees ook:

In de Rotterdamse smeltkroes leven bevolkingsgroepen vlak naast elkaar. Hoe vertaalt zich dat bij de verkiezingen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden