Nepalezen demonstreren na doodschieten betoger

(Novum/AP) - Duizenden demonstranten zijn donderdag in het centrum van de Nepalese hoofdstad Kathmandu samengekomen om te protesteren tegen het doodschieten van een betoger, die, volgens het leger, woensdag in Dang in het zuidwesten van het land de voortgang van de omstreden gemeentelijke verkiezingen probeerde te belemmeren. De politie, die in groten getale op de been was en eerder op de dag een samenscholing van enkele tientallen studenten met traangas uiteen had gedreven, liet de demonstranten vooralsnog ongemoeid.

Een woordvoerder van de Nepalese Congrespartij, Krishna Sitaula, liet weten dat de oppositie de uitslag van de 'zogenaamde verkiezingen' weigert te erkennen en zal verhinderen dat de winnaars hun posten innemen.

De belangrijkste oppositiepartijen boycotten de verkiezingen, omdat koning Gyanendra daarmee zijn machtsgreep van een jaar geleden zou willen legitimeren. De voorzitter van de kiesraad, Keshav Raj Rajbhandari, kon nog niet zeggen hoeveel kiezers hadden gestemd, maar schatte het opkomstcijfer op ruim 20 procent. Veel burgers verklaarden niet te hebben gestemd wegens de dreiging van geweld, van de kant van maoïstische rebellen zowel als van de autoriteiten. "Waarom moet ik mijn leven riskeren? De kandidaten stellen niets voor", zei de 23-jarige student Udaya Shahi.

Minister van binnenlandse zaken Kamal Thapa zei in de koningsgezinde krant The Rising Nepal dat de Nepalezen met 'groot enthousiasme' hadden gestemd. De regering stelde de gemeentelijke verkiezingen voor als een belangrijke stap op weg naar herstel van de democratie. Maar voor minder dan de helft van de vierduizend beschikbare burgemeestersposten en gemeenteraadszetels hadden zich kandidaten aangemeld en in 22 van de 58 gemeenten in het land konden de verkiezingen geen doorgang vinden omdat er geen of te weinig kandidaten waren. In de aanloop naar de verkiezingen werden honderden politici, activisten en journalisten gearresteerd.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft de gemeenteraadsverkiezingen in Nepal betiteld als een 'holle poging' van koning Gyanendra om zijn macht te consolideren. Woordvoerder Sean McCormack riep de koning op alle politieke gevangenen vrij te laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden