Nepalese rebellen in interim-regering

(Novum/AP) - De Nepalese maoïstische rebellen gaan deel uitmaken van een interim-regering die binnenkort wordt gevormd. Dat heeft rebellenleider Prachanda vrijdag bekendgemaakt na een onderhoud met premier Girija Prasad Koirala en de leiders van alle zeven partijen in de regerende alliantie.

De interimregering, die uiteindelijk een nieuwe grondwet zal opstellen, vervangt het huidige parlement en de maoïstische 'volksregering' van het door de rebellen beheerste gebied. In het akkoord is ook vastgelegd dat een voorlopige grondwet moet worden opgesteld en dat de Verenigde Naties toezicht moeten houden op de Nepalese soldaten en maoïstsiche strijders.

Prachanda, wiens echte naam Pushpa Kamal Dahal luidt, vloog vrijdag met een naaste medewerker naar Kathmandu om te bespreken hoe de tien jaar oude opstand kon worden beëindigd. Het was voor het eerst dat Prachanda met de regering praatte. De rebellenleider liet zich voorheen zelden in het openbaar zien. Alleen in afgelegen dorpen die in handen waren van de opstandelingen dook hij wel eens op.

De bijeenkomst werd bewaakt door zwaarbewapende militairen en maoïstische lijfwachten in burgerkleding. De nieuwe regering trad aan nadat koning Gyanendra de absolute macht, die hij naar zich toe had getrokken na wekenlange protesten en een algemene staking, weer had afgestaan. Ze heeft honderden rebellen uit de gevangenissen vrijgelaten en toegezegd de grondwet te zullen herschrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden