Nepalese maoïsten niet in kabinet

(Novum/AP) - De voormalige maoïstische rebellen hebben dinsdag laten weten dat zij niet beschikbaar zijn voor de nieuwe regering van Nepal. De maoïsten wonnen in april nog de parlementsverkiezingen en hadden als grootste partij het voortouw genomen in de kabinetsformatie.

Partijvoorzitter Prachanda zei dat de voormalige rebellen de andere partijen in de gelegenheid willen stellen een regering te vormen. Prachanda verwees naar de nederlaag die zijn partij maandag leed in de wetgevende vergadering, het parlement.

De vergadering besloot Ram Baran Yadav, een kandidaat van de rivaliserende Nepalese Congrespartij, tot president te benoemen. Het presidentsambt is een grotendeels ceremoniële functie, maar de nieuwe president zal naar verwachting een belangrijke rol spelen in de totstandkoming van de regering.

Prachanda kondigde aan dat zijn partij in de oppositie zal gaan. Aangenomen moet worden dat de keuze van de maoïsten voor de oppositie de kabinetsformatie verder zal vertragen.

De maoïstische kandidaat voor het presidentschap, Ramraja Singh, verloor maandag doordat zijn rivaal Yadav onverwachts steun kreeg van een coalitie van de tweede, de derde en de vierde partij van het land.

De maoïsten gaven in 2006 hun gewapende strijd op en sloten zich aan bij het democratische proces. Hun tien jaar durende opstand kostte ruim dertienduizend mensen het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden