Nepalese maoïsten beëindigen staakt-het-vuren

(Novum/AP) - De maoïstische rebellen in Nepal hebben maandag gezegd hun staakt-het-vuren na vier maanden te beëindigen, omdat het regeringsleger zijn offensief tegen de rebellen voortzet. "Wij maken bekend dat het staakt-het-vuren voorbij is", zei rebellenleider Prachanda. "Wij willen duidelijk maken dat wij gedwongen worden het bestand te verbreken om onze strijders en onszelf te verdedigen."

De rebellen riepen aanvankelijk op 3 september een bestand uit voor drie maanden. Dat bestand werd begin december met een maand verlengd om de regering nog een kans te geven in te gaan op een onderhandelingsaanbod.

Het bestand zou maandag middernacht aflopen. De rebellen waren van verschillende kanten benaderd het opnieuw eenzijdig te verlengen, zoals door de Nationale Mensenrechtencommissie en verscheidene politieke partijen. De Communistische Partij van Nepal en het Nepalees Congres gaven verklaringen uit waarin wordt gezegd dat de regering de rebellen heeft gedwongen het bestand op te zeggen.

De regering zei eerder dat het eenzijdige bestand een truc van de rebellen was, om ruimte te scheppen voor het versterken van hun posities. De rebellen onthielden zich tijdens het bestand van aanvallen op militaire of civiele doelen. Zij blokkeerden echter wel autowegen, persten geld af van reizigers en ontvoerden dorpelingen om die te indoctrineren.

Koning Gyanendra greep afgelopen februari de macht met het argument dat het leger meer vrijheid van handelen moest krijgen om een einde te maken aan de maoïstische opstand. De maoïsten, die met name in het westen van Nepal uitgestrekte gebieden beheersen, strijden sinds 1996 voor omverwerping van de monarchie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden