Nepalese kabinet kondigt staakt-het-vuren af

(Novum/AP) - Het nieuwe Nepalese kabinet van premier Girija Prasad Koirala heeft woensdag een staakt-het-vuren afgekondigd in de strijd tegen de maoïstische rebellen en hen verzocht tot deelname aan vredesbesprekingen. Vice-premier Khadga Prasad Oli heeft dit bekendgemaakt.

Oli zei dat alle met terrorisme verbonden aanklachten tegen de rebellen vervallen en dat de regering de beweging niet langer zal aanduiden als een terroristische organisatie. De verklaring is een reactie op het unilaterale bestand dat de maoïsten vorige week afkondigden nadat koning Gyanendra na drie weken van protesten was gezwicht en het parlement in ere had hersteld.

De maoïsten, die een groot gedeelte van het land beheersen, speelden een sleutelrol in de protesten en lijken op weg naar aansluiting met de erkende politieke partijen. Zij hebben sinds 1996 gevochten voor een communistische staat, maar zich al eerder flexibel opgesteld waar het hun eisen betrof. Bij de afkondiging van hun bestand zeiden zij evenwel dat dit drie maanden zou duren, waarna toetsing zou volgen.

Minister van financiën Ram Sharan Mahat zei dat het kabinet ook had besloten de gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen van februari nietig te verklaren. Er werd niet onmiddellijk een datum voor nieuwe verkiezingen bekendgemaakt. Het besluit lijkt een eerste stap om de wetten, decreten en benoemingen ongedaan te maken die sinds de machtsgreep van koning Gyanendra in februari 2005 zijn goedgekeurd.

Mahat, die dinsdag samen met zes anderen als minister werd beëdigd, kondigde tevens aan dat de regering een miljoen Nepalese roepie (ongeveer 11.530 euro) ter beschikking stelt van de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers van de protesten. Politietroepen schoten tijdens de protesten met scherp en rubberkogels. Ten minste 17 betogers vonden daarbij de dood.

De maoïsten steunden de protesten en verwierven zich daarmee toegang tot het politieke proces. Het is echter zeer de vraag in hoeverre zij bereid zijn zich aan de gevestigde politiek te conformeren. Eerdere, wederzijdse bestandsovereenkomsten strandden in 2001 en 2003 al na enkele maanden.

De maoïstische leider Prachanda leek de euforie te willen dempen met commentaren in een pro-maoïstisch weekblad. Hij beschuldigt daarin de alliantie van zeven oppositiepartijen van onderlinge strijd. Hij schrijft ook dat het vrijdag voor het eerst bijeengekomen parlement niet over het mandaat beschikt om de problemen van het land op te lossen.

Inderdaad ontstonden de afgelopen dagen de eerste scheuren in de alliantie over de verdeling van de kabinetsposten. Ongeveer tweehonderd demonstranten probeerden dinsdag het parlementsgebouw binnen te dringen en eisten snelle besluitvorming ten aanzien van verschillende kwesties.

Eerder woensdag gaf de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Richard Boucher te kennen dat Washington nog niet bereid is de maoïsten te schrappen van de lijst van terroristische bewegingen. "Wij kunnen de kwestie van de maoïsten in Nepal niet vergeten, wat zij in dorpen hebben gedaan en wat zij nog altijd in dorpen doen", zei Boucher. "Zij vermoordden mensen, zij persten geld af. Dus wij halen ze niet van de terreurlijst, tenzij zij daarmee ophouden."

Boucher bracht een 20 uur durend bezoek aan Nepal, waarin hij ontmoetingen had met de meeste politieke leiders uitgezonderd Gyanendra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden