Nepalese grondwet is vooral splijtzwam

Na lang geploeter is nieuwe tekst er in no time doorheen gejast

IRIS LUDEKER

Na zeven jaar bakkeleien heeft Nepal eindelijk een nieuwe grondwet. Gisteren ondertekende president Ram Baran Yadav het document, dat daarmee onmiddellijk van kracht werd. Maar hoewel een feestende massa de straat opging in hoofdstad Kathmandu, zijn veel Nepalezen juist teleurgesteld en moesten veiligheidstroepen elders in het land de rust bewaren.

De grondwet maakt van Nepal een federale en seculiere republiek - waarmee eindelijk de belofte wordt waargemaakt van het vredesakkoord dat in 2006 een einde maakte aan de Nepalese burgeroorlog. Dat conflict, tussen de overheid en maoïstische rebellen, had onder meer als inzet mensen in de periferie, uit etnische minderheden en van lage kasten meer politieke zeggenschap te geven.

In dat alles zou de nieuwe grondwet moeten voorzien. De introductie van een federale staat - waarin Nepal in zeven provincies is verdeeld, elk met een eigen regering en parlement - zou in principe een einde moeten maken aan het overwicht van Kathmandu, en de politici uit het hoogland die daar de dienst uitmaken. Maar in Zuid-Nepal, het vlakke land, zijn de bewoners boos: zij menen dat de grenzen van de zeven provincies zo zijn getrokken, dat hun invloed nog altijd nihil is. Het leidde de afgelopen maand tot bloedige botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie, waarbij meer dan veertig mensen omkwamen.

Zo heeft de grondwet die Nepal zou moeten verenigen, juist een polariserend effect, zegt Sara Shneiderman, antropoloog en Nepal-expert aan de University of British Columbia in Canada. "Juist de groepen die van de nieuwe grondwet hadden moeten profiteren, komen er bekaaid vanaf."

De ergernis is des te groter, omdat de grondwet er - na zeven jaar - uiteindelijk in korte tijd doorheen werd gejast. Na de grote aardbeving die Nepal in april trof, ontstond er internationale druk op de Nepalezen om hun achterstallige staatkundig onderhoud eindelijk uit te voeren. Met het oog op de miljarden aan te verdelen donorgelden, maakten de politici plots enorme vaart. Raadpleging van betrokken burgers bleef zodoende achterwege.

De drie belangrijkste politieke partijen van het land, waaronder ook die van de maoïsten, vinden dat de teleurgestelde Nepalezen zich geen zorgen hoeven te maken. "Een grondwet kan je altijd amenderen", aldus de leider van de marxistischepartij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden