Nepal roept republiek uit

(Novum/Ap) - De grondwetgevende vergadering van Nepal heeft woensdag de republiek uitgeroepen. Daarmee is een einde gekomen aan 239 jaar van koninklijke heerschappij in het Himalaya-land.

De Nepalese koning, Gyanendra, kreeg van de grondwetgevende vergadering vijftien dagen om het koninklijk paleis in Kathmandu leeg op te leveren. Het lot van de koning stond centraal in de discussie die de afgelopen dagen in Nepal werd gevoerd. Toonaangevende politici dreigden de koning met geweld uit het paleis te zetten, als hij zou weigeren gehoor te geven aan de oproep om te verhuizen.

De assemblee besloot de koning extra tijd te geven in een kennelijke poging een confrontatie tussen maoïsten en monarchisten te vermijden. Het parlementslid Bimalendra Nidhi van het Nepalese Congres zei na afloop van een ontmoeting met de Communistische Partij van Nepal-Maoïstisch (CPN-M) dat de koning nog eens vijftien dagen kreeg. Gyanendra zelf hulde zich, zoals gebruikelijk de afgelopen twee jaar, in stilzwijgen.

De assemblee werd dinsdag onder uitgebreide veiligheidsmaatregelen beëdigd. De eerste taak van de vergadering was de afschaffing van de 239 jaar oude Shah-dynastie en de uitroeping van de republiek.

Dat het om een ingrijpend hervormingsproces gaat, werd geïllustreerd door vier bomaanslagen die deze week Kathmandu troffen, waaronder twee woensdag. Er vielen in totaal twee slachtoffers, die beiden lichtgewond raakten. De aanslagen leken gericht te zijn tegen politici en actievoerders die vóór de republiek zijn.

De autoriteiten stationeerden aan de vooravond van de bijeenkomst zo'n tienduizend man politietroepen in Kathmandu. De CPN-M, sinds april de grootste partij, mobiliseerde bovendien twintigduizend vrijwilligers van zijn jeugdafdeling in de hoofdstad.

De verwachting is dat Gyanendra zijn intrek zal nemen in de particuliere residentie in Kathmandu die hij bewoonde voordat hij in 2001 de troon besteeg. Gyanendra is sinds 2006 niet langer opperbevelhebber van het leger. Ook de andere bevoegdheden voortvloeiende uit zijn koningschap is hij kwijtgeraakt. Zijn portret siert niet langer de winkelmuren en de Nepalese munt. De verwijzingen naar de monarchie in het volkslied, het leger en de nationale luchtvaartmaatschappij zijn verdwenen.

Bij een incident ongeveer 550 kilometer ten zuidwesten van Kathmandu opende de politie woensdag het vuur op betogers en doodde drie van hen, zei een plaatselijk bestuurder. De betogers hadden een overheidsgebouw omsingeld en dreigden dit aan te vallen. Het zou gaan om een plaatselijk geschil, dat geen verband hield met de historische gebeurtenis in Kathmandu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden