Nepal / Patstelling in wrede oorlog

Al jaren is Nepal, waar de koning deze week een coup pleegde, in de greep van een strijd tussen regeringsleger en maoïstenrebellen. Voorlopig is er weinig kans dat het leger de rebellen klein krijgt.

door Lucia de Vries

Zelden was het in de Nepalese hoofdstad Kathmandu zo rustig. Er zijn weliswaar opvallend veel gewapende soldaten, sommigen in kleine tanks of achter op trucks, maar verder is het stil.

Onder de eergisteren afgekondigde staat van beleg behoren de politieke demonstraties en stakingen die jarenlang de stad in hun greep hielden tot het verleden. Door afschaffing van de persvrijheid melden kranten en radio- en tv stations geen nieuws - ook alle telefoons in het land zijn afgesloten.

De staatsgreep in Nepal vindt plaats op een dieptepunt in het politieke conflict tussen de staat en maoïstenrebellen. Sinds het begin daarvan in 1996 zijn meer dan elfduizend mensen om het leven gekomen. Zowel het leger als de rode rebellen, die vrijwel alle districten in de heuvels (met uitzondering van de provinciehoofdsteden) in hun macht hebben, voeren een wreed beleid, gemarkeerd door grove schendingen van de mensenrechten.

Bestuur, onderwijs, medische zorg en bewegingsvrijheid zijn zo goed als afwezig in grote delen van het land - daar waar een op maoïstische leest geschoeide volksregering de dienst uitmaakt. Ieder uur steken gemiddeld tweehonderd wanhopige Nepalezen de grens met India over, op zoek naar een veilige woonplek. Wekelijks worden duizenden kinderen ontvoerd door rebellen, voor 'heropvoeding'.

Het 'Koninklijke Nepalese Leger' is niet minder wreed. Amnesty International bekritiseerde onlangs ,,de toenemend professionele wijze waarop de veiligheidstroepen hun misdaden verbergen, zoals het begraven van de doden en het onder dwang laten tekenen van valse ooggetuigenverslagen, plus een gebrek aan bereidwilligheid om schuldigen te straffen.''

De op straat gezette premier Sher Bahadur Deuba, twee jaar geleden ook al eens ontslagen, werd in juni opnieuw aangesteld door koning  Gyanendra. Zijn opdracht: vresdesonderhandelingen met de maoïsten. Deuba beloofde verkiezingen en stelde de rebellen een ultimatum voor overleg. De datum verliep op 15 januari.

Maoïstenleider Prachanda bevestigde onlangs voorstander te zijn van 'volksdictatuur' en van 'macht door middel van het pistool'. Sindsdien graven de rebellen overal bunkers, tegen 'een Indiase invasie'.

De legerleiding herhaalde onlangs dat een overwinning op de maoïsten onmogelijk is. De militairen zijn overduidelijk aanwezig in de provinciehoofdsteden maar nauwelijks daarbuiten, en opereren met name defensief.

India, Engeland en de VS steunen het leger met materieel en training. Het leger heeft een handvol helikopters en 80000 soldaten, waarvan een deel als VN vredesmacht in Afrika werkt. Het leger selecteert nu 13000 nieuwe soldaten. Maar effectieve oorlogvoering heeft in Nepal, met zijn ideale guerrillalandschap, weinig kans van slagen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden