Nepal opnieuw getroffen door zware aardbeving

null Beeld EPA
Beeld EPA

Nepal is dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.3 op de schaal van Richter, meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Twee weken geleden werd het land opgeschrikt door een beving met een kracht van 7.8 op deze schaal. In tegenstelling tot die beving lag het epicentrum vandaag in een afgelegen gebied, in de buurt van de grens met China.

Het epicentrum van de beving lag 83 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kathmandu, vlakbij het basiskamp van de Mount Everest. De beving vond plaats op 15 kilometer diepte, meldt de USGS op haar website. Eerder werd gemeld dat de aardbeving een magnitude van 7,4 had en plaatsvond op 19 kilometer diepte.

In de hoofdstad Kathmandu trilden gebouwen en renden mensen de straat op. "Iedereen rende de straat op, alle winkels sloten de luiken", beschreef een verslaggeefster van nieuwszender Al Jazeera de situatie. Volgens haar duurde het ongeveer een halve minuut. Schokgolven werden gevoeld tot in de Indiase hoofdstad New Delhi.

Slachtoffers
Naarmate de dag verstrijkt, komen steeds meer berichten over slachtoffers binnen. Rond half vier 's vanmiddag werd gesproken over 36 doden en 1100 gewonden.

Vorige beving
Bij de aardbeving van 25 april kwamen meer dan 8.150 mensen om het leven en raakten meer dan 17.860 gewond. Die beving onstond op een diepte van 11 kilometer.

Ondiepe bevingen richten bovengronds meestal meer schade aan. Hoe dieper de beving plaatsvindt, hoe meer aarde er moet worden verzet voordat de beving de oppervlakte bereikt. Dan gaat al veel energie verloren en bovendien wordt die energie over een groot gebied verspreid.

Nieuwe beving geen verrassing
Dat Nepal vandaag opnieuw is getroffen door een zware aardbeving, is vanuit wetenschappelijk oogpunt niet verrassend. "Je ziet vaak dat na grote bevingen een tweede beving volgt", zegt hoofd seismologie van het KNMI Bernard Dost.

Aardbevingen ontstaan doordat tektonische platen langs elkaar schuiven. Daardoor wordt spanning opgebouwd en wanneer die tot ontlading komt, begint de grond te trillen. Bij de beving van eind april is een breuk tussen twee platen met een lengte van zo'n 150 kilometer in beweging gekomen, legt Dost uit. ,,Aan de randen daarvan neemt de spanning dan toe. Dat kan leiden tot een nieuwe beving.'' Na bevingen zoals die van dinsdag zijn diverse naschokken te verwachten. Die nemen vrij snel af.

Vervolgens is de grote vraag of de spanning weg is. "Als dat zo is, dan blijft het rustig.'' De kans dat de aarde in Nepal in korte tijd nog een keer zo heftig zal schudden, is volgens Dost klein. "Het gebeurt niet vaak meer dan twee keer achter elkaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden