Nepal onthult waar Boeddha is geboren

KATHMANDU (Reuter) - Archeologen hebben onder een oude tempel in het zuidwesten van Nepal de plaats ontdekt waar Boeddha zou zijn geboren. Met de vondst is volgens de Nepalese premier Sher Bahadur Deuba een einde gekomen aan een internationale discussie over Boeddha's geboorteplek.

Een team van wetenschappers uit Nepal, India, Pakistan, Sri Lanka en Japan deed de ontdekking negen maanden geleden. De archeologen vonden de geboorteplek vijf meter onder de Mayadevi tempel in Lumbini, 350 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kathmandu. De Nepalese regering maakte de vondst zondag pas bekend, nadat meerdere deskundigen waren geraadpleegd.

De vondst bestaat uit een gedenksteen, die geplaatst is bovenop een verhoging van zeven bakstenen lagen. De gedenksteen is neergelegd op initiatief van keizer Ashoka, die in 249 voor Christus naar Lumbini afreisde om de geboorteplek van Boeddha te bezoeken. Volgens boeddhistische literatuur plaatste Ashoka, die heerste over een groot deel van het Indiase continent, de gedenkplaat òp de geboorteplek van Boeddha. De keizer liet ernaast een zuil bouwen, die er nog steeds staat.

Boeddha's geboorteplaats was lange tijd onderwerp van discussie. Sommige archeologen menen dat Boeddha ergens in het noorden van India geboren moet zijn. De Nepalese regering wil met financiële hulp van onder meer de Verenigde Naties Lumbini tot een pelgrimsoord en een toeristische attractie maken. Prins Siddharta, de grondlegger van het boeddhisme, werd geboren in 623 voor Christus. Volgens overleveringen was zijn moeder Mayadevi op weg naar haar ouders in Nepal toen zij het kind baarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden