Nepal kiest partij voor China Tibetanen in Nepal en India voelen invloed van China Tibetanen in Nepal en India voelen invloed van China

Lucia de Vries

Dechen Tsoma werd in 1959 op de grens van Tibet en Nepal geboren. Haar ouders volgden dat jaar het voorbeeld van de dalai lama en vluchtten over de Himalaya naar het zuiden. Dechen belde tot voor kort regelmatig met haar familie in Tibet, maar nu kan dat niet meer. Ze maakt zich zorgen.

Ze is lid van de Tibetaanse Vrouwenorganisatie, die samen met de Tibetaanse Jeugdorganisatie, demonstraties, nachtwakes en kortdurende hongerstakingen organiseert. Ze loopt mank, na een demonstratie vorige week. „Ik werd door een agent met stokken geslagen en heb sindsdien grote blauw-paarse plekken op mijn linkerbeen”, zegt Dechen.

De manager van een tapijtfabriek bracht samen met 150 andere demonstranten een dag en een nacht in de cel door. Bij het VN-kantoor in Kathmandu, waar zij wilden demonstreren, werden ze door de politie in de kraag gevat. Hoe de politie hen als Tibetanen herkent? „Aan onze kleding en ons accent”, zegt Dechen.

„Het ergste vind ik het dat de Chinese regering de dalai lama ervan beschuldigt dat hij ons aanstuurt om geweld te plegen. Dat is onzin”. Dechen was tot voor kort voorstander van geweldloos verzet, zoals de dalai lama het wil. Maar ze zegt langzamerhand van mening te veranderen. „De Tibetanen in Tibet worden gedwongen andere manieren te vinden om de wereld te laten zien dat het zo niet langer kan. Ze voelen zich in de steek gelaten. Amerika en Europa bekommeren zich alleen nog maar over Irak en Afganistan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden