Nepal kiest partij voor China Tibetanen in Nepal en India voelen invloed van China Tibetanen in Nepal en India voelen invloed van China

Lucia de Vries

Tranen stromen over het gezicht Kelsang Phuntsok. Afgelopen vrijdag demonstreerde hij in de Nepalese hoofdstad Kathmandu tegen het geweld dat in China aan Tibetaanse demonstranten wordt aangedaan. Totdat Nepalese agenten hem in het nauw dreven. Het kwam hem duur te staan: hij belandde in het ziekenhuis.

De 25-jarige medewerker van een tapijtfabriek heeft net een zwaar gesprek met de dokter achter de rug. „Morgen word ik geopereerd. Mijn beide benen zijn op verschillende plekken gebroken. Met de ene komt het wel goed. Maar de andere zal ik nooit meer kunnen gebruiken.”

Verderop laten enkele Tibetaanse demonstranten, die net als hij het ziekenhuis zijn ingeslagen, elkaar kleurenfoto’s zien van overleden demonstranten in Tibet. De lichamen vertonen ernstige verwondingen en liggen in plassen bloed. Het ziet er vreselijk uit, en ze bespreken met elkaar hoe de verwondingen ontstaan kunnen zijn. Maar er valt een stilte als ze Kelsang horen vertellen over zijn confrontatie met agenten: „Ze sloegen me met stokken op mijn hoofd waardoor ik het bewustzijn verloor. Toen ik bijkwam kon ik niet meer lopen.”

Hij vertelt dat hij geen vader heeft. Hij is de enige kostwinner voor een arm gezin.

„Maar ik maak me geen zorgen over mezelf”, zegt hij dapper. „Als dit mij in een relatief veilig land als Nepal kan overkomen, hoe zal het dan met mijn Tibetaanse broeders en zussen in Tibet aflopen?”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden