Nepal 'heropent' Mount Everest

De Japanse klimmer Nobokazu Kuriki, links, krijgt zijn vergunning van de Nepalese minister van Toerisme, Kripasur Sherpa. Beeld afp
De Japanse klimmer Nobokazu Kuriki, links, krijgt zijn vergunning van de Nepalese minister van Toerisme, Kripasur Sherpa.Beeld afp

Voor het eerst sinds de verwoestende aardbeving in Nepal half april is de Mount Everest weer opengesteld voor bergbeklimmers. De Japanse klimmer Nobukazu Kuriki gaat dinsdag als eerste een poging doen om de top te halen.

Kick Hommes

"Het doel van de klim is om te laten zien dat de bergen in Nepal weer veilig te beklimmen zijn", vertelde Kuriki tijdens een officiële ceremonie zondag, waar hij zijn vergunning kreeg van de Nepalese minister van Toerisme.

Kuriki wil half september de top van de Mount Everest bereiken. Het wordt zijn vijfde poging. Al zijn vier voorgaande waren onsuccesvol. Bij zijn laatste tocht, in 2012, verloor de Japanner negen vingers als gevolg van de kou.

Toerisme
Na twee grote aardbevingen in Nepal op 25 april en 12 mei, waarbij bijna 9000 mensen het leven lieten, kwam het toerisme in het land abrupt tot stilstand. Het klimseizoen eindigde toen een lawine als gevolg van de aardbeving aan negentien klimmers het leven kostte.

Het land probeert op alle mogelijke manieren weer toeristen te trekken. In de hoofdstad Kathmandu werden in juni oude tempels en andere trekpleisters weer geopend, ondanks kritiek van de Werelderfgoedorganisatie. Jaarlijks bezoeken zo'n 800.000 buitenlanders Nepal.

Een jongen vliegert in de verwoeste straten van Kathmandu. Beeld afp
Een jongen vliegert in de verwoeste straten van Kathmandu.Beeld afp

Dagelijks leven
Het leven in Nepal gaat ondertussen gewoon door, al worden de inwoners van het land nog altijd geconfronteerd met de ramp. Begin augustus werden als gevolg van smeltende sneeuw nog zeventien lichamen gevonden van slachtoffers van de aardbeving. Dat gebeurde in het dorp Langtang, een populair oord voor mensen die de bergen in trekken.

In de hoofdstad Kathmandu worden nog steeds huizen herbouwd die door de aardbeving waren verwoest. Gisteren maakte de NOS bekend dat vijf experts van ingenieursbedrijf Arcadis naar Nepal vertrekken om hulp te bieden aan de Nepaleze bevolking. Ook zijn verschillende hulporganisaties in het gebied aan het werk.

Verschillende huizen in Bhaktapur, een voorstad van Kathmandu, zijn nog niet herbouwd. Beeld afp
Verschillende huizen in Bhaktapur, een voorstad van Kathmandu, zijn nog niet herbouwd.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden